Čarapani spremili italijanska jela kao Italijani

Đaci OŠ “Dragomir Marković” / Foto S. BABOVIĆ

Đaci Osnovne Škole „Dragomir Marković“ osvojili prvo mesto na međunarodnom video-konkursu. Snimajući film na osnovu lekcije uspeli da predstave italijanska jela na najinteresantniji način

  Đaci OŠ “Dragomir Marković” / Foto S. BABOVIĆ

Đaci OŠ “Dragomir Marković” / Foto S. BABOVIĆ

ODELjENjE 7/3 Osnovne škole „Dragomir Marković“ iz Kruševca osvojilo je prvu nagradu na video-konkursu velike italijanske izdavačke kuće „Edilingva“. Kruševački osnovci uspeli su da trijumfuju u konkurenciji škola iz čitave Evrope, ali i đaka sa drugih kontinenata, koji su imali zadatak da na osnovu jedne lekcije iz udžbenika italijanskog jezika snime mini-film i tako na originalan način predstave to gradivo. Kruševljani su snimili zapis o italijanskoj hrani i istoriji testenina.

Da su nagradu dobili zasluženo ukazuje metod glasanja. Video se postavi na kanal izdavačke kuće, na društvenoj mreži „Jutjub“, a ukoliko zabeleži najveću gledanost, ulazi u užu konkurenciju za nagradu. Potom među najgledanijima žiri daje konačan sud, tako što ocenjuje originalnost, izgovor i poznavanje jezika.

– Ove godine smo se baš potrudili, jer smo prošle bili drugi, a sada smo rešili da pobedimo – kaže za „Novosti“ učenica Anđela Ralić. – Nismo baš mesili testenine i razvijali kore za picu, priznajemo da smo je naručili, ali smo uspeli da predstavimo italijanska jela na najbolji način.

Uspeh kruševačkih sedmaka utoliko je veći jer su sami snimali i montirali video-materijal. Kuća učenika Vukašina Đorđevića poslužila je kao „scenografija“.

– Sve scene smo snimili u dnevnoj sobi i naravno, trpezariji i kuhinji, kako bi predstavili italijansko jelo – priča nam Vukašin. – osim što smo se super zabavili, dosta smo i naučili. Italijanski učim i preko njihovih filmova, a često igram italijanske video-igrice.

Đaci kažu da do uspeha ne bi došli bez pomoći mentorke, mlade profesorke italijanskog jezika Milice Pešić (28). Ona već tri godine predaje ovaj jezik u Osnovnoj školi „Dragomir Marković“ i Srednjoj muzičkoj školi i motiviše svoje učenike da na drugačiji način nauče italijanski jezik. Ovoga puta, kaže, pomogla im je samo u sugestijama i izgovoru. Sve ostalo, ističe, njeni đaci sami su uradili.

– Konkurs ima tri kategorije, do 12 godina, od 13 do 18, a takmiče se i stariji – objašnjava nam Milica Pešić, koja je i master italijanskog jezika, a usavršavala se u Italiji i Engleskoj. – Mnogo sam ponosna na svoje učenike, na njihovu originalnost i želju da uče. U pobedničkoj grupi koja se birala među dobrovoljcima iz odeljenja 7-3 ima i učenika koji nemaju petice.

Učenica Snežana Marković nam kaže da im je nagrada već stigla. Knjige su mogli da odaberu sa sajta izdavačke kuće. I ona, kao i njeni drugari iz razreda, gde niko nema jedinicu iz italijanskog, nadaju se da će jednoga dana posetiti Italiju. Ima mišljenja da Čarapanima odlično „leži“ italijanski jezik zbog karakterističnog naglaska.

– Kada počnu da uče italijanski jezik u petom razredu, kao drugi, posle engleskog jezika obično se iznenade, koliko se razlikuje, a pomisle da će im biti lakše – priča za „Novosti“ profesorka Pešić. – Kasnije vide da baš nije lako, ali sa svim kreativnim metodama na kraju ga uvek zavole. Naredne godine idemo i na republička takmičenja. Sada se spremamo za naš kruševački maskenbal, koji ćemo održati u isto vreme kada i onaj slavni u Veneciji.

I PRVI I DRUGI

DOK su učenici 7/3 bili prvi, učenici iste škole samo iz odeljenja 7/1 su sa svojim video-zapisom ušli među najgledanije i tako osvojili drugo mesto! Profesorka Milica Pešić ističe da su ova odeljenja snimila različite video-zapise, kao i da je 7/1 predstavilo jela koje vole poznate ličnosti, fudbaleri i glumice.

DRUŠTVO

NEDAVNO je u Kruševcu formiran prvi Aktiv nastavnika italijanskog jezika za Kruševac i Trstenik, koji okuplja profesore koji predaju ovaj romanski jezik. Ideja je da se osim jezika, šire i poznanstva među učenicima koji ga uče.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply