Apotekarska ustanova Kruševac koncesijom prešla u ruke privatnog vlasnika, naknada gradu skoro 3 miliona evra za 15 godina

Visina koncesione naknade je 1,9 miliona evra (bez PDV-a) i jednogodišnje koncesione naknade u iznosu od 80.000 evra tokom 12 godina (bez PDV-a). Na neodređeno vreme primiće se 75 radnika.

Funkcioneri grada Kruševca i Apotekarske ustanove „Dr Max“ potpisali u petak Ugovor o koncesiji koji podrzaumeva javno-privatno partnerstvo za obavljanje farmaceutske zdravstvene delatnosti na primarnom nivou u Rasinskom okrugu. Kako je saopšteno, ugovor se zaključuje na 15 godina, a koncesiona delatnost obavljaće se u 27 objekata u Kruševcu, Brusu, Aleksandrovcu, Trsteniku i Ćićevcu.

Visina koncesione naknade je 1,9 miliona evra (bez PDV-a) i jednogodišnje koncesione naknade u iznosu od 80.000 evra tokom 12 godina (bez PDV-a). Na neodređeno vreme primiće se 75 radnika.

– Najbitniji elementi Ugovora su ostvarivanje i zaštita javnog interesa u smislu snabdevanja stanovništva lekovima, medicinskim sredstvima, pomagalima, bolja nabavka lekova i medicinskih sredstava na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, proširenje asortimana, prenos tržišnog i operativnog rizika na Koncesionara – navode, između ostalog iz Gradske uprave,gde su dana ugovor potpisali gradonačelnica Jasmina Palurović, Jadranka Vračariić, zamenik direktora AU „Dr Max“, i predsednik UO Ustanove Nataša Petronijević.

Potpisivanju je prethodila procedura prema kojoj je Skupština grada donela Odluku o usvajanju koncesionog akta.

– Nakon toga, sproveden je postupak za izbor najpovoljnije ponude, a Gradsko veće je donelo Odluku o izboru najpovoljnije ponude koju je podneo ponuđač ZUA FARMANEA – Beograd-navode u Gradskoj upravi.-Skupština grada je krajem marta usvojila konačni tekst Ugovora o koncesiji.

Foto GU Kruševca

DUGOVANjA

“NOVOSTI” su više puta pisale o dugovanjima kruševačkih apoteka, gašenju apoteka na seoskom području, teškom položaju zaposlenih. Obrazloženje odluke o koncesiji donete prošle godine odnosilo se, između ostalog i na to da su dugovanja premašivala 348 miliona dinara, da su rashodi veći od prihoda, a da zainteresovanih za javno-privatno partnerstvo bez elemenata koncesije nije bilo. U međuvremenu, ustanovu je uz sporazumni raskid napustilo više od 100 radnika.

Izvor: Novosti.rs

Link: https://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:865024-Apoteke-u-Krusevcu-i-zvanicno-date-u-koncesiju-Naknada-gotovo-29-miliona-evra

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply