Ana Savić jedna je od najtraženijih grnčarki u Srbiji

OSVAJA I PARISKE GALERIJE: Mlada Kruševljanka Ana Savić oduševljava Evropu unikatnim delima od keramike (FOTO)

ОСВАЈА И ПАРИСКЕ ГАЛЕРИЈЕ: Млада Крушевљанка Ана Савић одушевљава Европу уникатним делима од керамике (ФОТО)

Ana je priznata u Evropi / Foto S. Babović

NIJE ni sanjala Ana Savić iz Kruševca da će po povratku iz Indonezije 2011. godine postati jedna od najtraženijih grnčarki u Srbiji i da će njena unikatna dela biti izlagana u Parizu. Stipendija Vlade ove dalekoistočne zemlje 2007. za usavršavanje iz oblasti umetnosti na fakultetu na Baliju, talentovanoj Kruševljanki, po struci pejzažnom arhitekti, pomogla je da izabere svoju buduću profesiju.

Da se upusti u profesionalne vode izrade moderne keramike odlučila se 2014. nakon nabavke prvog točka i peći za obradu gline. Danas se njeni radovi traže u inostranstvu, a prošle jeseni izlagala je u prestižnoj Galeriji „Jozef“ u Parizu u okviru međunarodnog projekta „1.000 vaza“. Zvuči neverovatno da je prve saksije, vaze, tanjire i šolje prodavala na kruševačkim vašarima.

– Otišla sam u Indoneziju sa idejom da izučavam drvodeljstvo, u sredini koja je verovatno najdarovitija za zanate i rukorad na svetu – svedoči, za „Novosti“, Ana Savić. – Ipak, zavolela sam keramiku i rad na točku. Bila sam uporna. Dolazila u kontakt sa lokalnim umetnicima i počela i od njih da učim.

Nije samo život u zemlji, gde se izrazito neguje lokalna tradicija uticala na Anine veštine. Otkriva da je to bio i povratak sopstvenim korenima. Lakoća življenja bez napora i u trenucima kada se živi skromno ostavili su trag i na svaku iscrtanu šaru na saksiji. Od skromnih izložbi u Kruševcu, preko vašara i cvećara, do ozbiljnijih postavki u Beogradu i u Evropi, ova umetnica je pokazala koliko talenat ume da se sam prepozna.

Kolekcionari i galerijski trgovci primetili su je putem društvenih mreža, „Fejsbuka“ i „Instagrama“. Zbog velike potražnje za njenim delima u inostranstvu, prošle godine je otvorila i onlajn radnju.

Foto: Фото: С. Бабовић

– Pročišćena forma, svedenost, crno-bela osnova danas su zaštitni znak mojih dela – kaže Ana i dodaje da najviše stvara saksije, one su i postale brend sa oznakom „anaesKeramik“.

Ana stvara u studiju u svom stanu na periferiji Kruševca. Od komada sirove gline do konačnog remek-dela neretko prođu i tri nedelje. Postupak kreće od oblikovanja predmeta na točku. Dan kasnije se obrađuje alatkama kako bi se dobila željena forma, obradilo dno, dodala drška, nožice. Predmet se suši, a potom se cela serija peče.

– Proces pečenja i hlađenja potraje još tri-četiri dana, zajedno sa konačnim glaziranjem – otkriva nam Kruševljanka.

INDONEZIJA U STUDIJU

NA Baliju je tokom četiri godine učenja zanata, Ana Savić predavala i engleski jezik. Tako je, dodaje, uspevala da dopuni budžet. Od lokalnih stanovnika na Baliju naučila je da živi jednostavno. Otuda, ne treba da čudi njeno predstavljanje biografije na zvaničnom sajtu „anaesKeramik“: „Ja sam Ana, grnčarka po duši, ali obrazovana za pejzažnog arhitektu… Moja prirodna staništa su Istok, Jug, blato i šuma. Ako prolazite, dobro došli u moj studio“!

Izvor: Novosti.rs

Link: https://www.novosti.rs/srbija/vesti/976521/osvaja-pariske-galerije-mlada-krusevljanka-ana-savic-odusevljava-evropu-unikatnim-delima-keramike-foto

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply