Ana Ristivojević održala više koncerata u Rusiji

ana_ristivojevic

Kruševljanka Ana Ristivojević, studentkinja treće godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu sa prosečnom ocenom 10, nedavno je posetila Rusiju i održala niz veoma uspešnih koncerata koji svedoče srpsko-rusko prijateljstvo, šire vidike i pružaju mogućnost za dalje muzičko usavršavanje.

ana_ristivojevic

Da će lepota zaista spasiti svet, potvrđuje Ana Ristivojević, 22 – godišnja Kruševljanka anđeoskog glasa i filigranske lepote na kojoj osim Glasa kao Božjeg Dara, dominira – skromnost. Ana desetkom završava treću godinu studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde i živi sa roditeljima, tatom Draganom i mamom Angelinom. Od rodnog Kruševca, i baka Milinog doma u Mudrakovcu, ništa nije toplije, pa Ana često dolazi, posećuje i prijatelje i Muzičku školu, ali na poziv da u Kruševcu održi koncert – još uvek čeka!

Anini koncerti, kao i tokom prethodnih poseta Rusiji – izazvali su – tokom Božićnih praznika – ovacije publike.

– Rusija je zaista veličanstvena zemlja, a njihova me kultura oduševljava. Muzički su veoma obrazovani, i prilikom kućnih poseta, obilaska prijatelja koje smo tamo stekli, kao i brojnih ruskih manastira, primetila sam da uz posluženje, razgovor, svi pevaju!

Trebalo bi da i kod nas, u Srbiji, negujemo kvalitetnu muziku, da muzički obrazujemo mlađe generacije, i zato se veoma trudim da na svim nastupima u Rusiji naročito – predstavim naš srpski narod dostojno, onako kako verujem da bi voleo da me vidi Duhovni otac moje porodice, sada blaženopočivši Starac Tadej Vitovnički. Ovaj veliki duhovnik Pravoslavlja Srbije 20.veka, veoma je poštovan u Rusiji, u to sam se uverila obilazeći tamošnje manastire. U Rusiji je sve divno, mada nije ni lako, ni jednosatavno živeti u tako velikoj zemlji, u tako velikim gradovima koje sam videla. Koncert u Moskvi je bio divan, poseta Baljšoj teatru, manastirima na severoistoku Rusije, 800 kilometara udaljenim od Moskve. Toliko sam toga videla, i sve je tako molitveno. Posebno mi je srcu prirasla Ikona Majke Bogorodice Vladimirske Čudotvorke, kao i ruska crkva brvnara posvećena Svetom Nektariju Eginskom Čudotvorcu i Presvetoj Bogorodici Umiljenje, koju se udostojio videti veliki ruski podvižnik i zaštitnik, koga veoma volim i poštujem, Baćuška Serafim Sarovski Čudotvorac.“

Tokom Božićnih praznika u ulozi ambasadora svetosavske kulture, Ana je sobom ponela pregršt molitvenih želja, za oba slovenska naroda koja vole Baćušku Serafima Sarovskog Čudotvorca – nezaboravne utiske i poziv da nastavi školovanje na Konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi.

Ruska bajka kaže Ana, podrazumeva samovar, babuške i valjenke, jer bez čaja, lutaka i tople obuće se u Rusiji – ne može. Priči o srpsko ruskom prijateljstvu i muzici kao životnom opredeljenju – posvećena je Svetosavska bašta koja je na Programu Televizije Kruševac, od 18:30, uoči Svete Ksenije Blažene Petrogradske Čudotvorke.

Izvor: RTK

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply