Aleksandrovac spreman za Župsku Berbu 2014. godine

jugoslav-stajkovac

Pedeset prva po redu privredno turistička manifestacija ,, Župska berba 2014,, može da počne. Aleksandrovac župski je spreman da dočeka blizu pola miliona ljudi kojii će se od četvrtka, 25. do nedelje, 28. septembra slivati u prapostojbinu vina. Predsednik Organizacionog odbora manifestacije dr Jugoslav Stajkovac, koji je predsednik Opštine Aleksandrovac kaže da će najveća svetkovina vinogradara Aleksandrovačke Župe okupiti brojne vinare i izlagače, kao i sve ljubitelje ovog rajskog nektara, pitkog Župskog vina koji će se točiti dokle god traje berba.

jugoslav-stajkovac

Uz gurmanluke dobrodošlice i člašicu Župskog vina u ,, Vinskoj ulici,, posetioci će imati prilike da učestvuju u karnevalu, da prisustvuju defileu učesnika,, Župske berbe,, koja traje od 1963. godine, da budu na Župskoj svadbi i posete brojne koncerte i izložbe, kao što je poljoprivredna izložba gde će brojni izlagači predstaviti neizmerno bogatstvo župskog vinogorja.

 

Aleksandrovac, ukrašen hiljadama zastavica dobrodošlice , već nekoliko dana odiše u slavlju berbe. U ovu potkopaoničku varoš već su počeli da pristižu gosti sa raznih strana, a vredni Župljani su se potrudili da ih dočekaju novoasfaltiranim putem od Bobote do centra grada. Prema procenama predsednika Opštine Aleksandrovac,, na Župskoj berbi,, ove godine biće od 400 do 500 hiljada ljudi.

– Ovogodišnja manifestacija ,, Župske berbe,, koštaće oko 3 miliona dinara, ali na njoj neće otići ni dinara iz opštinske kase, niti iz republičkog budžeta. Sve će se to pokriti iz zakupa zemljišnog prostora – kaže dr Jugoslav Stajkovac.

Župljani imaju dosta razloga za slavlje. Izgradjeni su putevi do svih sela na teritoriji opštine, renovirano je 28 škola, stigla je zdrava pijaća voda sa jezera Ćelije sa jedne i akumulacije Željina, sa druge strane, a ovih dana, odmah posle ,,Župske berbe,, u Aleksadrovcu se pušta u rad i najnovija 110 kilovatna trafostanica. Imaju, medjutim, Župljani i dosta razloga za brigu, pre svega što natalitet stanovništva u ovoj, kao i mnogim drugim siromašnim opštinama južne Srbije, iz godine u godinu opada, pa se poljoprvreda obradjuje sa svega 3o odsto procenata.

 

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply