Aladža Hisar – Šareni grad – Kruševac istorija

Aladža Hisar - Šareni grad

Prvi put u istoriji se pominje 1371. godine, u vreme Lazara Hrebeljanovića, koji premešta prestonicu na sever, van glavnih puteva Turske najezde. Grad je postojao i pre toga, ali nema pisanih podataka. Burna istorija od mračnog srednjeg veka do poslednjih velikih ratova, ovom gradu je dala posebnu patinu i šarm.

Aladža Hisar - Šareni grad

 

 

U vreme Turaka nazvan Aladža Hisar, što znači Šareni grad, do današnjih dana vrlo realistično portretiše ovu naseobinu.

Deca se i danas igraju na iskopinama Lazarevih zidina i maštaju da su hrabri vitezovi koji osvajaju kamen, po kamen tvrđavu. Crkva Svetog Stefana poznatija kao Lazarica u centralnom delu porte, izgrađena u moravskom stilu, takođe je doživela nekoliko destrukcija i ponovnih uspenja. Sa južne strane nekadašnja gimnazija postala je veoma respektabilan Narodni muzej Kruševac sa oko 22.000 eksponata. U sastavu Narodnog muzeja Kruševac su: Umetnička galerija, Memorijalni kompleks „Slobodište“, „Kuća Simića“, „Menzulana“ – stara poštanska stanica.

Centralni trg krasi najpoznatiji spomenik posvećen kosovskom boju, rad vajara Đorđa Jovanovića. Simbol Kruševca od 1904. godine na Trgu kosovskih junaka otkrio je kralj Petar I Karađorđević na stogodišnjicu Prvog srpskog ustanka.

Plejada glumaca, režisera, dramaturga i ostalih umetnika koji su obeležili XX vek, posejali su seme novim generacijama koji nastavljaju tradiciju u Rasinskom okrugu i zaposedaju film, pozorište i TV. Narodno pozorište je svih ovih godina držalo visoki nivo predstava i gledanosti. Koja generacija je najbolja, nezahvalno je prosuđivati.

Moderan grad poslednjih decenija, nažalost, od industrijskog giganta postaje hram praznih hala i čudnih privatizacija. Na sreću mentalitet stanovništva je uvek prkosan i spreman za nove izazove. Vikendom, a pogotovo leti, postaje veliki modno-intelektualni poligon mladih koji svojim smehom i lepotom vraćaju nadu u bolju budućnost. Šarenilo je i dalje sveprisutno i ako Kruševac nema Brodvej, mada će ga možda nekada imati.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply