Aero klubu Mihajlo Živić nasilno oduzeto vlasništvo nad Aerodromom

clanska karta

Predstavnici kruševačkog aero kluba “Mihajlo Živić” već duže vreme vode pravnu borbu sa gradom i umesto u vazduhu veći deo vremena provode po sudovima, ne bi li spasili aero klub koji na aerodromu, sada predviđenom za izmeštanje, postoji već 89 godina.

clanska karta

Originalna članska karta Aero-kluba Kruševac iz 1925. godine.

1925. godine na današnjoj lokaciji aerodroma u Kruševcu osnovan je aero klub Kruševac, a odmah zatim i jedna od prvih ovlašćenih radionica za izgradnju jedrilica u zemlji. Pored toga, aero klub “Mihajlo Živić” imao je školu za obuku pilota, koja se obnavlja posle Drugog Svetskog rata, a krajem 60-ih godina Kruševac postaje letački centar koji školuje i padobrance za elitnu 63. padobransku brigadu i sve one koji bi da se bave vazduhoplovnim sportovima.

Danas je to aero klub sa preko 300 članova, centar za obuku modelara, jedriličara, padobranaca i pilota. Njihov značaj za lokalnu zajednicu već je potvrđen i u protivpožarnoj zaštiti, na zaštiti šuma i prirode kao i u vanrednim situacijama.

Nakon 89 godina rada i tradicije, školovanja generacija vazduhoplovaca, isključivo volonterskim radom i entuzijazmom, postojanje aero kluba je, prema zvaničnicima aero kluba, bitno ugroženo.

Pismenim putem od strane Skupštine grada Kruševca uprava aero kluba “Mihajlo Živić” obaveštena je da im se oduzima zemljište na kom postoje, a sa druge strane im se ne nudi nikakvo rešenje za izmeštanje i kontinuitet njihovog rada i postojanja. Naime, sadašnja lokacija, na kojoj se nalaze aerodrom i aero klub, predviđeni su za širenje grada i izgradnju komercijalnih sadržaja imajući u vidu činjenicu da se aerodrom nalazi u samom gradu. Štiteći svoja prava, predstavnici aero kluba su bili prinuđeni da pravdu potraže na sudu, gde je grad Kruševac izgubio spor pravosnažnim rešenjem suda.

Nedugo zatim, grad Kruševac je poslao na adresu aero kluba novo rešenje, kojim se ponovo oduzima zemljište bez ikakve ponude za izmeštanje na novu lokaciju. Pravda je ponovo potražena na sudu, i to na višoj instanci, zbog čega se još uvek čeka odgovor Apelacionog suda.

Priča oko izmeštanja aerodroma nije nova i sam postupak izmeštanja nije neizvodljiv, rekli su nam u aero klubu:

– Nevezano za odluku suda, aero klub je već našao potencijalnu lokaciju za izmeštanje aerodroma, koja je u opticaju još od davne 1988. godine, kada je i otkupio deo zemlje na novoj lokaciji Rosulje i počeo da gradi aerodrom sopstvenim sredstvima. Izgradnja je trajala do 1990. godine kada je nastala kriza i zbog nedostatka finansiskih sredstava za završetak aerodroma Rosulje, obustavljena je dalja izgradnja. Nakon četiri godine, opština Kruševac formira javno preduzeće Aerodrom Rosulje kako bi pomogla i ubrzala preseljenje Aero kluba na novu lokaciju. Od tada do danas, na lokaciji Rosulje nije bilo nikakvih radova, izjavio je predsednik kluba Aca Đorđević.

Čekajući odluku Apelacionog suda, kruševački vazduhoplovni entuzijasti počeli su sa gradskom upravom pregovore oko izmeštanja aerodroma i nalaženja modela po kom bi se finansirao postupak završetka radova na lokaciji Rosulje kao i postupak postepenog premeštanja operacija aero kluba na novi aerodrom.

 

Na sudu već jednom pobedila pravda

Naime, sadašnja lokacija, na kojoj se nalaze aerodrom i aero klub, predviđeni su za širenje grada i izgradnju komercijalnih sadržaja imajući u vidu činjenicu da se aerodrom nalazi u samom gradu. Štiteći svoja prava, predstavnici aero kluba su bili prinuđeni da pravdu potraže na sudu, gde je grad Kruševac izgubio spor pravosnažnim rešenjem suda.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply