4 meseca se kasni sa izgradnjom fabrike za prečišćavanje otpadnjih voda, prete penali zbog kašnjenja!

Kasne čak 120 dana – Postrojenje za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu. Po planu se odvija samo izgradnja čitave mreže kolektora

POČETAK izgradnje glavnog postrojenja za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu kasni četiri meseca. Projekat je, inače, vredan 24,8 miliona evra, 95 odsto se finansira kreditom Nemačke razvojne banke (KFV), dok je ostatak učešće ovdašnjeg JKP “Vodovod”.

Prva faza podrazumeva izgradnju kolektora i taj posao se odvija predviđenom dinamikom, ali je problem početak radova na fabrici…

– Izvođač radova na osnovnom postrojenju, konzorcijum koji je na tenderu izabran kao najpovoljniji, ima neke svoje organizacione probleme i to je prouzrokovalo kašnjenja – kaže gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović, napominjući da novih rokova neće biti, već će propuštena četiri meseca neimari pokušati da nadoknade pojačanim aktivnostima.

Ali s obzirom na to da su ulagači veoma strogi, eventualno probijanje rokova u finišu projekta može da prouzrokuje plaćanje “penala”, a nije isključeno ni angažovanje drugog najpovoljnijeg ponuđača, pa ni raspisivanje novog tendera. Lokalna samouprava je ponudila pomoć i u planu su češći sastanci predstavnika KFV, pomenutog konzorcijuma, Gradske uprave, JKP “Vodovod”, resornog ministarstva…

Idejno rešenje za postrojenje izvođač bi trebalo da ponudi već 28. oktobra, a po prvobitnom planu, bi fabrika trebalo da bude dovršena do kraja 2018.

– U okviru prve faze se privodi kraju izgradnja sedam kolektora, a isti izvođač je zadužen i za preostalih 11, pa ne sumnjamo da će sve biti urađeno na vreme – precizira direktor JKP “Vodovod” Vladimir Milosavljević.

IZVOĐAČI

IZGRADNjA kolektorske mreže je poverena konzorcijumu koji čine “Telekomunikacija” iz Blaca i “SADE Srbija”, dok je za izgradnju osnovnog postrojenja zadužen konzorcijum kompanija “JVAKTOR”, “LAD grup” i “Vaterlo grup”.

DUGOTRAJNE PRIPREME

UGOVORI za realizaciju programa vodosnabdevanja i prečišćavanja otpadnih voda u Vladi Srbije su potpisani još u junu 2014, a – pored Kruševca – obuhvaćeni su još Vranje i Užice. Nažalost, pripreme su potrajale godinama, a u gradu na Rasini je obezbeđeno i zemljište za centralno postrojenje – više od šest hektara na severnoj obilaznici grada – koje će koštati bezmalo 14 miliona evra.

Izvor: Novosti.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply