260 miliona dinara šteta od poplava u Rasinskom okrugu

Šteta od poplava u Rasinskom okrugu oko 260 miliona dinara – Šteta nastala u poplavama koje su početkom marta zahvatile Srbiju, u opštinama Rasinskog okruga iznosi oko 260 miliona dinara

Šteta nastala u poplavama koje su početkom marta zahvatile Srbiju, a tokom kojih je na području četiri opštine Rasinskog okruga bilo poplavljeno oko hiljadu hektara obradivih površina, prema prvim procenama nadležnih službi u lokalnim samoupravama iznosi oko 260 miliona dinara.

Kako je načelnik Odeljenja za opštu upravu i zajedničke poslove Kruševca Dušan Todorović rekao agenciji Beta, na području nekoliko kruševačkih sela bilo je poplavljeno oko 200 hektara, od čega je 160 obradivih površina, a šteta na poljoprivrednim usevima procenjuje se na oko 20 miliona dinara.

Dodao je da je najviše problema Zapadna Morava napravila u selu Kukljin, gde je voda odnela deo obale.

„Na tom delu je nekada bila betonska obala koju je voda vremenom razbila, tu sada grad Kruševac radi sanaciju grubim materijalom, a za ozbiljnu rekonstrukciju tražićemo pomoć javnog preduzeća ‘Srbijavode'“, kazao je on.

Todorović je kazao da su obilne padavine pokrenule postojeća klizišta na Novom kruševačkom groblju, zatim u selu Kruševica gde je potencijalno ugroženo desetak domaćinstava, u Gari gde su ugrožena dva porodična objekta, kao i u Ribaru gde klizište ugrožava put, dok se u Ribarskoj Banji pojavilo novo klizište.

Dodao je da se klizište na Novom kruševačkom groblju pojavilo prošlog proleća i da je Direkcija za urbanizam i izgradnju od tada dva puta objavljivala tender za izvođača koji bi sanirao to klizište, ali da se niko nije javio.

Prema podacima trsteničkog Štaba za vanredne situacije, preliminarna procena štete na poplavljenim usevima i oranicama na području opštine Trstenik iznosi više od 172 miliona dinara, jer je Zapadna Morava poplavila oko 1.200 hektara, od kojih je 787 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Predsednik Opštine Trstenik Miroslav Aleksić rekao je da su poplavljeni i plastenici dobijeni iz donacije nakon poplava 2014. godine, kao i tek obnovljene kuće, jer je država nakon 2014. godine malo toga uradila na preventivi.

Predsednik Opštine Varvarin Zoran Milenković kazao je da je u toj opštini bilo poplavljeno oko 800 hektara, stradale su poljoprivredne kulture, dvadesetak plastenika, a da s šteta procenjuje na oko 50 miliona dinara.

Lokalna samouprava je, kako je rekao, u saradnji sa preduzećem „Srbijavode“ na levoj strani obale Zapadne Morave od Gornjeg Katuna i kroz Obrež uradila nasip, visine metar i širine tri metra, koji treba da spreči izlivanje reke, a u toku su i radovi na kanalu dugom 2 kilometra, koji prolazi kroz Obrež, a koji treba da u slučaju izlivanja Velike Morave odvede vodu van tog sela.

U ćićevačkoj opštini pod vodom bilo 230 hektara obradivog, poljoprivrednog zemljišta, a procena štete je u toku.

Izvor: Novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:596180-Steta-od-poplava-u-Rasinskom-okrugu-oko-260-miliona-dinara

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply