14. oktobar očekuje strateškog partnera, kao i svih prethodnih godina čekanja

Ministar odbrane Bratislav Gašić očekuje da će se do kraja godine pronaći strateški partner za kruševačku industriju mašina i komponenata „14. oktobar“.

Bratislav Gašić

Gašić je rekao novinarima, posle sastanka sa rukovodstvom preduzeća, sindikalnim organizacijama i gradonačelnikom Kruševca Dragijem Nestorovićem, da se od pronalaženja strateškog partnera za tu fabriku ne sme odustati uprkos tome što se ona ne nalazi u zavidnom položaju, jer su obaveze višestruko veće od vrednosti kapitala.

„Treba sada pronaći način kako da to rešimo, kroz konverziju duga ili putem otpisa pojedinih dugovanja, kredita…“, rekao je on, ukazujući da se rukovodstvo industrije 2010. godine nije ponašalo odgovorno, te da je uzimalo kredite za isplatu plata.

Gašić je takođe predočio da je „14.oktobar“ izgubio status namenske industrije i da se u ovom trenutku zbog zastarelosti opreme ne može ravnopravno takmičiti sa ostalim preduzećima u tom sistemu.

Napomenuo je da mu je jedan od prvih zadataka kao ministra odbrane bio upravo upoznavanje sa završnim računima svih sedam preduzeća u namenskoj industriji u prethodne tri godine do marta 2014. godine.

Upitan da li ima zaintresovanih firmi za kupovinu „14. oktobra“, ministar odbrane je naveo da za sada nema konkretnih ponuda podsetivši na razgovore koje je kao gradonačelnik Kruševca vodio sa beloruskim „Amkodorom“.

On je u razgovoru sa predstavnicima fabrike podsetio i na odluku Vlade da 15. maj ne bude dan „D“ za preduzeća u restrukturiranju, kada će poverioci pokucati na vrata.

Kada je reč o socijalnom programu za oko 600 od 1.500 zaposlenih u kruševačkoj fabrici, Gašić je izrazio očekivanje da će ministar finansija uskoro reći kada će se on biti sproveden.

U „14.oktobru“ će sutra biti izabran novi generalni direktor, jer je dosadašnji Dragi Nestorović izabran za novog gradonačelnika nakon što je skupština usvojila ostavku Bratislava Gašića.

Jedini kandidat za tu funkciju za sada je magistar ekonomskih nauka Miloš Isailović, koji u toj fabrici radi od 1981. godine, a trenutno obavlja poslove izvršnog direktora za komercijalne poslove.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply