Радници ИМК „14. октобар“ протестовали испред градске управе!

14 oktobar fabrika 420x0 Радници ИМК 14. октобар протестовали испред градске управе

Радници крушевачке индустрије машина и компоненти „14. октобар“ протестовали су данас испред градске управе Крушевац, тражећи смену руководства, промену четири члана у надзорном одбору, које делегира држава, и покретање производње

14 oktobar fabrika 420x0 Радници ИМК 14. октобар протестовали испред градске управе

 

Ми смо пре шест месеци били на истом месту са сличним проблемима и за то време смо покушали да их решимо кроз институције система, обраћали смо се надлежним министарствима, локалној самоуправи и нисмо успели у томе, рекао је радницима председник синдиката “Независност” Дејан Мутавџић.Он је истакао да се материјани положај запослених у „14. октобру“ за то време погоршао, указујући на податак да су радници у марту ове године примили само део зараде за април 2012. године.

Мутавџић је подсетио да се радни стаж у том предузећу не уплаћује од 2010. године, да накнаде за превоз и боловање касне више од три године, а да су, упркос обећањима надлежних да ће здравствене књижице бити оверене на годину дана, радници добили здравствено осигурање само за три месеца.

Указујући на проблем управљања у овој индустрији, Мутавџић је казао да је просто немогуће да 10 месеци не могу да се промене чланови надзорног одбора, који због промене власти више не сарађују са надлежним министарствима.Мутавџић је нагласио и да су оба репрезентативна синдиката у „14. октобру“ изгласали неповерење актуелном руководству.Са запосленима у „14. октобру“ данас су протестовали и радници хемијске индустрије „Жупа“, којима се дугује више од 20 зарада.

Члан одбора синдиката „Жупе“ Радослав Недељковић рекао је да радници у том предузећу инсистирају на томе да се помоћ државе од 27 милиона динара подели праведно по „једном шаблону“, што су подржали и чланови одбора директора.Међутим са тим се, како је рекао, није сложила директорка предузећа.

Представници синдиката, који данас нису успели да разговарају са градоначелником Крушевца, наставиће сутра протест испред градске управе.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply