Za preduzeća postoje zainteresovani kupci, samo niko neće metalce

Mnogi bi hteli „Trajal“, dok će pogoni IMK „14. oktobar“, verovatno još biti prazni

Koje sve firme u gradu na Rasini čekaju strateške partnere, investitore ili kupce? Za osam preduzeća u restrukturiranju, nezvanično, ima više od 20 zainteresovanih

 Mnogi bi hteli „Trajal“, dok će pogoni IMK „14. oktobar“, verovatno još biti prazni

Mnogi bi hteli „Trajal“, dok će pogoni IMK „14. oktobar“, verovatno još biti prazni

KRUŠEVAC – Za osam ovdašnjih preduzeća koja su bila u statusu restrukturiranja, iako javni poziv još nije raspisan, javilo se više od 20 zainteresovanih, a nezvanično se saznaje da su najozbiljnijim strateškim partnerima, investitorima ili kupcima najzanimljiviji FAM i „Trajal“.

Pored radničkog konzorcijuma, pismo zainteresovanosti za Fabriku maziva – na adresu Agencije za privatizaciju – prosledilo je još pet, a za „Trajal“ 13 interesenata. Zanimljivo je i da su, uprkos teškoj situaciji, u konfekciji „Zvezda“ – pritisnutoj ogromnim dugovima i činjenicom da, zbog isključenja struje, nisu radili nekoliko meseci – tekstilci uspeli da privuku četiri potencijalna kupca.

– Ima zainteresovanih i za hemijsku industriju „Župa“, za Fabriku ulja i pekarsko preduzeće „Branko Perišić“ – otkriva Milenko Mihajlović, predsednik Veća saveza samostalnog sindikata. – Podržaćemo svakog investitora koji želi da otvara nova radna mesta, a i tamo gde nema radnika, postoji značajna infrastruktura koja, sa manjim ulaganjima, može da postane živa firma.

U DIP „Savremeni dom“ je, tako – po nekim procenama – najrealnija grinfild investicija. Donekle bi mogli da budu mirniji radnici namenskog pogona u ovom preduzeću – što će, po svemu sudeći, biti sudbina i istovetnog segmenta u okviru „Trajala“, koji ostaje pod državnom „kapom“.

Radnici iz preduzeća koja se nezvanično spominju kao najmanje interesantna, najviše i strahuju. Zaposleni u IMK „14. oktobar“, njih 1.550, izvesno, spadaju u tu grupu. Jer, situacija u srpskom metalskom kompleksu nikada nije bila teža…

– Iako je ministar odbrane, Bratislav Gašić, nedavno izjavio da je novac za socijalni program obezbeđen i da će radnici dobiti otpremnine po usvajanju rebalansa budžeta, mi nemamo bilo kakvu informaciju o tome da li se neko eventualno javio, da li ima interesovanja i šta će biti sa odlaskom 620 radnika – kaže Ljubiša Velimirović, predsednik Samostalnog sindikata u IMK „14. oktobar“.

 

SUDBINA

Pre prvog talasa privatizacije, 2000. godine, u Kruševcu je radilo 36.000 ljudi, a samo u proizvodnji – 20.000. Danas je zaposleno oko 16.000, a 4.000 radi u takozvanom realnom sektoru. Po neformalnim procenama, posle novog kruga privatizacije koji je u toku, oko hiljadu radnika otići će iz proizvodnje. Inače, u ovom regionu trenutno se prodaje 16 preduzeća.

 

RADNIČKI KONZORCIJUMI

Sindikati, ali i država, kao najpoželjnije ulagače u posrnulu kruševačku privredu vide – radnike.

– Od početka zagovaramo formiranje radničkih konzorcijuma i zasad ih imamo dva: u FAM i u „Branku Perišiću“. Uostalom, primer „Jugoprevoza“, u kojem smo svojevremeno imali najveći radnički konzoricijum, pokazuje da su zaposleni najbolje gazde, jer ova firma i dalje uspešno radi – ukazuje Milenko Mihajlović.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply