Vučić dobitnik Vidovdanske nagrade grada Kruševca

Odbornici Skupštine grada

Odbornici Skupštine grada izglasali dodelu najvećih gradskih priznanja. Opozicija: Uradio je puno, ali na nivou Republike, a ne grada

 Odbornici Skupštine grada

Posle žive diskusije, odbornici Skupštine grada izglasali su u petak većinom glasova odluku da potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić dobije Vidovdansku nagradu, najveće priznanje grada Kruševca. Vladajuća koalicija pozivala se u raspravi na obrazloženje komisije, koja je prihvatila predlog Skupštine IMK „14. oktobar“ i navela da Vučić treba da dobije nagradu „za veliku angažovanost i požrtvovanje, zbog svega što čini za Srbiju, srpski narod i građane Srbije“, dok je opozicija bila mišljenja da su njegove zasluge pre svega republičkog značaja i da se ne odnose konkretno na Kruševac.

– Vučić je za samo godinu dana puno uradio za Srbiju, pre svega u borbi protiv korupcije i kriminala – ističe gradonačelnik Bratislav Gašić. – Krenulo se sa ispitivanjem privatizacija, a ta borba krenula je od kruševačkog FAM. Nije slučajno što je baš IMK „14. oktobar“ predložio potpredsednika Vlade, jer su uspeli da posle 10 godina prvi put uđu u SDPR na velika vrata.

Gašić dodaje i da su proizvodi IMK „14. oktobar“ prisutni na vojnim sajmovima, da će izvesno biti uključeni u namensku industriju, kao i da su samo za proteklih šest meseci dobili 270 miliona dinara pomoći od države, kao beskamatnu pomoć gradu.

Za odbornike grupe „Zajedno za Srbiju“, Vučićeva borba protiv kriminala nije sporna, ali ta zasluga odstupa, kako misle, od kriterijuma Vidovdanske nagrade.

– Mi smo protiv iz čisto principijelnih razloga, jer smatramo da nijedan aktuelni političar ne treba da je dobije – iznosi Miodrag Đidić, šef Petrovićevih odbornika.

Desimir Pavlović, zamenik šefa odborničke grupe DS, tvrdi da se obrazloženje bavi Vučićevim velikim angažovanjem, a ne rezultatima. Pavloviću nije jasno ni zašto su članovi Skupštine preduzeća predložili vicepremijera za nagradu, kad u IMK „14. oktobar“ plate kasne 11 meseci, a neumesnim smatra i poređenje Vučića sa knezom Lazarom u obrazloženju nagrade.

 

DOBITNICI

ALEKSANDAR Vučić, prvi je političar koji će dobiti Vidovdansku nagradu, koja nije dodeljena samo prošle godine. Među dosadašnjim dobitnicima su Dragan Nikolić, rukovodilac KUD „14. oktobar“ (2003), Specijalna bolnica Ribarska Banja (2004), glumac Vlastimir Đuza Stojiljković (2005), Crkveni hor „Sveti knez Lazar“ (2006), kritičar Miloš Petrović (2007), Sportsko društvo „Palestra“ (2008), profesor Stevan Vukojičić (2009), Dom za nezbrinutu decu „Jefimija“ (2010), patrijarh Irinej (2011).

DODELA

ODBORNICI su na  sednici usvojili i predloge za tri dobitnika plaketa i 10 dobitnika pohvala. Svim vidovdanskim laureatima priznanja će biti dodeljena 28. juna na Svečanoj sednici Skupštine grada, koja će, kako sada stvari stoje, biti održana u istom danu kada i sednica Vlade, takođe u Kruševcu.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply