Vozač kamiona nastradao na ilegalnom pontonsom mostu između Kukljina i Koševa!

Na oko 400 lokacija u okolini Kruševca uglavnom ilegalno se vadi šljunak, a kopači su odlično opremljeni pa neki imaju čak i pontonske mostove.

Zapadna Morava je zvanično plovni put: Pontonski most za izvlačenje šljunka

Lokalna vlast je nemoćna da spreči biznis jer su za kontrolu nadležne inspekcije iz Prokuplja i Jagodine.

 

Tragična smrt Dragana Stojanovića (55), koji je stradao kada se kamion koji je prevozio pesak, srušio sa nelegalno postavljenog pontonskog mosta na Zapadnoj Moravi kod sela Kukljin, ponovo je aktuelizovao problem kradljivaca šljunka.

Pontonski most nije vlasništvo Veljkovića?
Ni posle više pokušaja nismo uspeli da stupimo u kontakt sa Sašom Veljkovićem koji je postavio ponton na Zapadnoj Moravi. U njegovoj porodici su nam rekli da imaju registrovanu radnju za iskop peska i da pontonski most “nije njihovo vlasništvo”.

Ukrštanje nadležnosti: Dušan Todorović

– U Kruševcu su prijavljene 43 radnje za iskop peska. Većina ima po dve-tri zvanične lokacije, ali je pravi broj veći i kreće se i do 400. Neke su u rečnom koritu pa se ne vide. Kada završe sa eksploatacijom ostavljaju pustoš iza sebe – objašnjava Dušan Todorović, načelnik za opštu upravu Grada Kruševca.

PROČITAJ JOŠ:  Osnovan Savet za mlade pri Skupštini grada Kruševca

U prevrnutom kamionu poginuo Dragan Stojanović

Da je iskopavanje peska unosan biznis govori podatak da je Saša Veljković iz Velike Kruševice postavio pontonski most na Zapadnoj Moravi između sela Kukljin i Koševi.

– Grad Kruševac ne može da kupi ponton, ali privatnik može. Pitanje je od koga je i kako kupljen. Prošle godine smo ga upozorili da ga ne postavlja jer je Zapadna Morava, ma kako čudno zvučalo, plovni put. Nije ispoštovao naše upozorenje niti je obezbedio dozvole iz „Srbijavoda“, Direkcije za vode i Kapetanije u Smederevu.

 

U maju ove godine je oštetio bedem kod Jasike koji smo kasnije morali da popravljamo – žale se u Gradskoj upravi.

Todorović ističe da nekontrolisano iskopavanje peska u koritima i u blizini Zapadne i Južne Morave i Rasine stvara erozivne nanose koji mogu da promene vodotok i naruše biodiverzitet. Lokalna vlast ima jako malo mogućnosti da obuzda kopače.

– Problem je u ukrštanju nadležnosti jer je većina inspekcija van Kruševca. Naše inspekcije mogu da kontrolišu zauzeće javnih površina i, u saradnji sa policijom, kontrolu pretovara i prevoza materijala. Vodoprivredni inspektor zadužen za ovo područje je u Prokuplju i dolazi povremeno, po pozivu. Poljoprivredni inspektor nadležan za zemljište je u Jagodini – dodaje Todorović.

PROČITAJ JOŠ:  Masovna imunizacija zaposlenih u Trsteniku u fabrikama

Probleme sa privatnicima koji kopaju pesak imaju i ribolovci.

– Ima ih svuda, na Zapadnoj i Velikoj Moravi, nešto manje na Južnoj Moravi. Imali smo situaciju da pregrade reku i naprave gradilište, kao što je bio slučaj u Beloj Vodi. Iskopavanja u rečnim tokovima utiču na ribu koja mora da menja stanište. Nemamo nadležnosti da bilo šta učinimo osim što sve to evidentiramo i šaljemo izveštaje ministarstvu – kaže Milan Milošević iz Ribočuvarske službe „Rasina Plus“.

Vodoprivredni inspektor nije bio raspoložen da odgovora na naša pitanja jer je „na terenu u Pomoravskom okrugu i nije spreman“.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply