Vlada Srbije će održati svečanu sednicu u Kruševcu, predsednik Nikolić predvodnik ceremonije proslave Vidovdana

spomenik kosovskim junacima, kurir

 

Predsednik će predovoditi ceremoniju od 12 sati kod Spomenika kosovskim junacima u Kruševcu

 

spomenik kosovskim junacima, kurir

 

 

 

U Kruševcu će 28. juna na Vidovdan biti obeleženo 624 godina od Kosovskog boja, a ceremoniju će predvoditi predsednik Srbije Tomislav Nikolić, dok će Vlada Srbije tim povodom održati svečanu sednicu.

Nikolić će predvoditi komemorativnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja državnih i vojnih počasti, koja će početi u 12 sati kod Spomenika kosovskim junacima u Kruševcu, najavljeno je iz vladinog Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Vlada Srbije će u 16 sati, u Skupštini grada Kruševca, održati svečanu sednicu, koja će, kako je najavljeno, biti otvorena za medije.

Sutrašnji dan – Vidovdan, državni je praznik koji se radno obeležava u spomen na Kosovsku bitku, a na osnovu odredaba Zakona o državnim i drugim prazinicima u Srbiji, podsećaju iz Odbora, koji je sa gradom Kruševcem organizator svečanosti.

Boj na Kosovu odigrao se 28. juna 1389. (odnosno 15. juna po starom kalendaru) na Gazimestanu.

Odbor podseća da taj događaj u kolektivnom sećanju srpskog naroda simbolizuje slobodu, otpor tuđinu, negovanje patriotizma, nacionalnog bića, viteštva i herojstva, kao i da je bio prekretnica u nacionalnoj istoriji posle perioda uspona pod vladarima iz dinastije Nemanjić.

Spomenik kosovskim junacima predstavlja simbol Kruševca – delo je srpskog vajara Đorđa Jovanovića, a otkriven je 28. juna 1904. godine, u okviru proslave stogodišnjice Prvog srpskog ustanka.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply