Monografija – veliko istraživanje o istorijatu fudbala u Rasinskom okrugu

SK "Car Lazar" 1930. godine

Loptanje pod blagoslovom kralja – Prvo istraživanje o istorijatu fudbala u Rasinskom okrugu, obimno i zanimljivo štivo Milorada Sijića, istraživača iz Kruševca. Prvi klubovi u Kruševcu od 1921. SK „Obilić“ i SK „Car Lazar“, pod pokroviteljstvom Aleksandra Karađorđevića

 SK "Car Lazar" 1930. godine

SK „Car Lazar“ 1930. godine

 

FUDBAL Rasinskog okruga danas se prepoznaje po imenu FK Napredak, dok istorijat najvažnije sporedne stvari na svetu počinje u kruševačkom kraju dvadesetih godina prošlog veka, pokazuje istraživanje Milorada Sijića (64), jednog od najvrednijih izučavalaca lokalne istorije. Ko su bili prvi kruševački fudbaleri, sudije i klubovi, gde se najviše i najbolje loptalo, autor je, prema sopstvenom priznanju, jedva sažeo u 463 stranice knjige.

– Godinama sam sakupljao materijal, „pešačio“ od kluba do kluba, od arhive do arhive, razgovarao sa stotinama ljudi, pregledao na hiljade novina u okrugu, ali i u Kraljevu, Užicu, Kragujevcu, Čačku, kako bih pročitao sve što je ikada napisano o nekom fudbaleru ili klubu iz našeg kraja – priča, za „Novosti“, Milorad Sijić. – Iako je to bio mukotrpan posao, mislim da se na kraju isplatilo.

I zaista, Fudbalski savez Rasinskog okruga, pod čijim je pokroviteljstvom objavljenja knjiga koja govori delom i o njihovoj istoriji, među retkim je regionalnim savezima u Srbiji koji u da se pohvale jednim takvim štivom. Sijić je do detalja istražio istoriju podsaveza, klubova, opštinskih liga i, prvi put, objavio tabele s takmičenja u periodu od skoro jednog veka.

– Fudbal se u Kruševcu zvanično igra od 1921. godine, osnivanjem prva dva kluba, s tim što se SK „Obilić“ odmah verifikuje i takmiči u tzv. Jeličkoj Župi, dok SK „Car Lazar“ sve do 1925. godine igra uglavnom prijateljske utakmice – otkriva Milorad Sijić. – Prvom klubu je pokrovitelj bio lično kralj Aleksandar, a drugom njegova deca, Petar i Tomislav, što se vidi iz zamolnice koju je uprava kluba prosledila dvoru Karađorđevića.

Uprava SK „Obilić“,Foto Arhiva M.Sijić

Dogodilo se upravo da SK „Car Lazar“ najpre uspe da dođe do pravog stadiona. Maršal Dvora, đeneralštabni pukovnik Dimitrijević otpisuje predsedniku kluba Dragoljubu Arsiću 1928. godine:

„Gospodine predsedniče! Primivši sa zadovoljstvom vaš izveštaj da su Nj. V. Prestolonaslednik Petar i Nj. V. Kraljević Tomislav upisani u dobrotvore vašega kluba, Nj. V. Kralj je blagoizvoleo narediti da vam se izjavi srdačna zahvalnost na ljubaznoj pažnji.“

SK „Obilić“ 1930. godine,Foto Arhiva M.Sijić

Fudbal se u okrugu živo igrao između dva svetska rata. Varvarin dobija SK „Kursula“ 1924, Trstenik SK „Hajduk“ i SK „Jug Bogdan“ 1928. i 1940. godine, a Kruševljani nastavljaju da se loptaju i u klubovima osnivanim od 1930. do 1940. godine – „Građanski“, „Trgovački“, „Obilićevo“, „Bivolje“ i „Kruševac“.

– To nisu bili fudbalski, već sportski klubovi, ali je fudbal imao primat, na primer u odnosu na biciklizam, tenis ili veliki rukomet – predočava nam Sijić. – I, pre svega, nije to bio fudbal, već smo ga mi, Srbi, zvali loptanje, dok je kod Hrvata to bio nogomet. Tako je Kruševački loptački podsavez postojao i 1943. godine.

Fudbalski navijači, Foto Arhiva M.Sijić

A lopta se šutirala i za vreme Drugog svetskog rata i po oslobođenju. Nastavak negovanja sporta koji sada počinje da se naziva fudbalom usledio je, međutim, u klubovima koji se nazivaju po „terminologiji“ novog vremena (sloboda, borci, istaknuti partizani). Najuspešnijim godinama u ovdašnjem fudbalu smatraju se sedamdesete i već legendarni rezultati FK Napredak, koji je tada zaigrao i u Prvoj saveznoj ligi i u Kupu UEFA.

 

ISTRAŽUJE CEO VEK

Milorad Sijić, i kao radnik, metalac, za proizvodnom mašinom u rodnom Aleksandrovcu i kasnije u Kruševcu, ozbiljno se bavio istraživanjima.

Objavio je više knjiga o manje poznatoj prošlosti okruga, a jedna od najpoznatijih mu je ipak o fudbalu, i to onom u Kraljevini Jugoslavije. Delo je od 2009. godine doživelo dva izdanja.

 

ZVEZDE U KRUGU OD OSAM KILOMETARA

IAKO je Rasinski okrug dao dosta istaknutih fudbalera, trstenički kraj ipak se izdvaja po jednom kuriozitetu. Tri velika fudbalska imena rođena su u krugu od samo osam kilometara: Dragiša Binić u Golubovcu, Milić Jovanović u Stopanji, a Vladimir Jugović u Milutovcu. Sva trojica su osvojili evropsku titulu sa Crvenom zvezdom, a Jugović i sa italijanskim Juventusom.

Izvor: Novosti.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply