Velika klizišta u Rasinskom okrugu

Veliko klizište

Na preko 100 lokacija u Rasinskom okrugu zemljište ne miruje. Klizišta u Trsteniku, Aleksanrovcu, Brusu i Kruševcu pomeraju objekte, ugrožavaju puteve i poljopriuvredno ztemljište, a u Kruševcu se na udaru našlo i Novo groblje (Novo groblje klizište), o čemu smo pisali.

Veliko klizište

Samo na teritoriji aleksandrovačke opštine klizišta su se pojavila na preko 30 lokacija, koja ugrožavaju desetak sela i zaseoka. U ovom trenutku i dalje je najugroženije selo Raklja. Klizište je ovde pomerilo domaćinstvo Žarkovića, pa je Mihajlo sa trudnom ženom i trogodišnjim detetom morao da napusti imanje i ode kod sestre u Aleksandrovac. U Raklji , pored ugroženih još nekoliko kuća, klizeće brdo ugrožava i regionalni put Kruševac – Aleksandrovac –Jošanička Banja. Slična je situacija i u Donjim Vratarima, u selima Lesenovac, Stupanj, Rataje, Drenča i Velja glava.

Klizišta prete da ugroze i druga sela gornje Župe, upozorava predsednik Opštine Aleksandrovac dr Jugoslav Stajkovac, koji je svakodnevno na terenu i sa svojim saradnicima puža pomoć ugroženom stanovništvu. Lokalne samouprava čini sve, ali je očigledno da je republička pomoć nepohodna.

Već petnaestak dana dramatično pomeranje tla prisutno je u preko desetak sela trsteničke opštine, a meštani kažu da je najteže kad noću osluškuju kako se zemlja pomera. U selu Rajince na imanju Darinke Jovanović klizište je odvojilo kuću od štale, a gotovo ista slika ponavlja se i još na više mesta na području teritorije Trstenika, na kojoj je saobraćaj otežan u više pravaca. Iz sela Jasikovice iseljene su tri porodice, a ugroženo je i sedam domaćinstava u Brezovici.

Direcija za planiranje i izgradnju u Trsteniku svakodnevno objavljuje izveštaje i stanovništvo upozorava na opreznost na lokalnim putevima.

Predsednik Opštine Trstenik Miroslav Aleksić kaže da se skoro polovina trsteničke teritorije suočava sa klizištima.

klizista-rasinski-okrug-1

 

Klizište na ulici

 

Put klizište

 

Klizište u selu

 

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply