Veće Samostalnih sindikata u Kruševcu dobija novo rukovodstvo

Detalj sa sastanka Veća samostalnih sindikata

Najavljen početak izbornih radnji i procedura u veću samostalnih sindikata grada pod Bagdalom. Posle 25 godina, Milenko Mihajlović se, najverovatnije, povlači sa funkcije predsednika

 Detalj sa sastanka Veća samostalnih sindikata

Posle tačno 25 godina, najmasovnija radnička organizacija u Rasinskom okrugu, Veće Saveza samostalnih sindikata, trebalo bi da dobije novog predsednika. Milenko Mihajlović (62), sindikalni lider okruga od davne 1989. – najverovatnije – neće se ponovo kandidovati iako, formalno, ima pravo na još jedan petogodišnji mandat.

Mihajlović, koji ispunjava uslov za penziju, posle 40 godina radnog staža, još nije odlučio o daljoj budućnosti, ali kaže da ne vidi sebe na istom mestu. Tokom četvrt veka, veli, pobeđivao je na svakim izborima, već u prvom krugu, i do sada je promenio čak 10 gradonačelnika Kruševca.

– Do maja naredne godine, kada je i Kongres Saveza samostalnih sindikata, trebalo bi da se završe redovni izbori na svim nivoima, što verujem da će biti gotovo najdalje do februara – kaže Mihajlović, najavljujući za kraj avgusta sednicu Veća na kojoj će biti započete izborne aktivnosti.

Podsetimo, predsednik Veća samostalnih sindikata mora biti delegiran iz redova samog Veća, a jedan od uslova je i redovno plaćanje članarine. Ovo poslednje, zanimljivo je utoliko što u pojedinim firmama u Kruševcu, već mesecima, plate kasne, pa je i izdvajanje sindikalne obaveze – isključeno.

U svakom slučaju, novi sindikalni lider imaće težak posao, s obzirom na to da ovdašnjoj privredi predstoji konačno rešavanje sudbine osam preduzeća u restrukturiranju, koja na platnom spisku imaju čak 3.700 radnika…

– Sigurno je da će izbori biti regularni i po Statutu, a predstoji nam i provera broja članova, jer je mnogo radnika uključeno u socijalni program – zaključuje Milenko Mihajlović, podsećajući da je ranije Sindikat u okrugu imao čak 11.000 radnika.


NASLEDNICI

PO gradu na Rasini o Mihajlovićevom nasledniku „licitira“ se još od lane, a kao potencijalni kandidati pominjali su se sindikalni lideri IMK „14. oktobar“, „Trajala“, JKP „Vodovod“ i „Henkela“. Ko je spreman da, za manje od 40.000 dinara mesečne plate, sedne u „vruću stolicu“ tek će se videti…

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply