Vaspitno-popravni dom Kruševac, čuvari kao nastavnici i roditelji!

Izgubljeno detinjstvo: Umesto učitelja – stražari  – U ovom trenutku u Kazneno-popravnom domu u Kruševcu ima oko 300 štićenika. To su deca iz cele zemlje, različitih godina i prestupa.

 

U domu postoje brojne radionice, na kojima štićenici korisno provode vreme.

 

Najposećenije su one koje se održavaju na poljoprivrednoj ekonomiji.

Ovu decu ulica je učila nekim drugačijim pravilima. Svako suočen sa svojom prošlošću i u borbi sa sadašnošću, sada ispravlja svoju greške.

Na osnovu dosijea, nikada se ne bi reklo da je većina štićenika u Kazneno – popravnom domu u Kruševcu maloletna. Učitelje i profesore su zamenili stražarima, bezbrižno detinjstvo – strahom, a klupe i školska dvorišta, radionicama i njivama.

D. N. je u poljoprivredi pronašao spas. Iako je ovde stigao kao maloletnik, uspeo je da uradi brojne prestupe. Na ekonomiji KP doma u Kruševcu najviše su ga privukli poslovi na farmi i u polju. Fizički ga oni potpuno iscrpe ali u tim trenucima ne razmišlja o uzalud protraćenoj prošlosti.

On će iz ovog doma izaći za godinu dana i zna da će mu u traženju posla umnogome pomoći iskustvo koje je ovde stekao. Činjenica koja ne ohrabruje je broj povratnika među štićenicima. U praksi oni su na marginama društva. Iako je većina spremna da otpočne nov život, izgleda da taj svakodnevni život, bar u Srbiji, nije spreman za njihove promene.

Izvor: B92.net

Link: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2016&mm=04&dd=22&nav_category=12&nav_id=1123281

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply