VANREDNO STANJE: Nova havarija odložila puštanje cevovoda u rad! Škole i vrtići možda neće raditi.

Foto: S. Babović

Oko 85.000 korisnika bez pijaće vode, ne zna se kada će kvarovi biti popravljeni. Radi se na obezbeđivanju dodatnih zaliha pijaće i tehničke vode, jer postojeće cisterne nisu dovoljne

 Foto: S. Babović

Zbog havarije na magistralnom cevovodu u Lipovcu oko 85.000 korisnika je danas ostalo bez vode, a kada će kvarovi u sistemu biti popravljeni niko ne može da prognozira! Nenadanom restrikcijom pogođen je veći deo Kruševca.

Epidemiolozi preporučuju zatvaranje škola i obdaništa kao jedinu sigurnu protivepidemijsku meru, a na sednici Štaba za vanredne situacije večeras dogovoreno je da se vitalni objekti gde borave deca saniraju koliko je to moguće u toku noći, te da se ujutro odluči o daljim koracima.

Radovi na ugradnji merača protoka vode na cevovodu krenuli su po planu u utorak prepodne, a najavljena je jednodnevna restrikcija u većem delu grada i okoline. Sve je trebalo da se završi za 15 sati, a da se voda nakon ispiranja sistema pusti u sredu prepodne.

Izvođač radova na magistralnom cevovodu „ Kolubara DOO“ Mionica, odnosno podizvođač „Jedinstvo” Užice na vreme su i završili posao, ali je problem nastao kada su radnici JKP Vodovod pustili vodu u sistem.

– Kada je trebalo da pustimo vodu prema poslednjoj ispusnoj stanici kod Vatrogasnog doma došlo je do pucanja reduktora na glavnom ventilu, što smo i zamenili, da bi potom došlo do havarije, odnosno blokade ventila, najverovatnije usled pucanja – iznosi Milutin Tasić, direktor JKP Vodovod. – Ekipe iz Užica su ponovo pozvane kako bi njihovi monteri stabilizovali sistem. Radiće se cele noći.

 

Gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović iznosi da se situacija drastično menja na terenu, te da se radi na obezbeđivanju dodatnih zaliha pijaće i tehničke vode, jer postojeće cisterne nisu dovoljne.

– Ukoliko se ne sanira sistem, postoji mogućnost da se usložni cela situacija – ističe gradonačelnik, ocenjujući kao propust neobezbeđivanje dovoljnog broja cisterni, ali i nabavku merača protoka koji po profilu nije odgovarao projektu.

Vodu je dobilo oko 25 sela, ali situacija je i dalje kritična. U međuvremenu, pored 12 ranije obezbeđenih fiksnih i tri mobilne cisterne, još pet je pristiglo iz Vojske, pet iz JKP Kruševac, dok su Trsteničani i Aleksandovčani urgentno prosledili po jednu cisternu “komšijama”.

Sve informacije u vezi sa vanrednom situacijom mogu se dobiti na telefon 415 – 301.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply