Usvojen Budžet za 2017. godinu, za petinu veći od prethodnog, više novca za socijalu i investicije, manje za samozapošljavanje!

Kruševac: Budžet u narednoj godini za petinu veći od ovogodišnjeg – Odbornici Skupštine Grada Kruševca usvojili su danas budžet za narednu godinu u iznosu od skoro 3,7 milijardi dinara

Odbornici Skupštine Grada Kruševca usvojili su danas budžet za narednu godinu u iznosu od skoro 3,7 milijardi dinara, što je za 20,5 odsto više od od ovogodišnjeg iznosa u gradskoj kasi.“Očekujemo da ćemo uspeti da ostvarimo planirane aktivnosti. U prihodima je i nešto više od 416 miliona dinara od prodaje zemljišta investitorima, koji su preneti iz ove godine, a sličan iznos planiran je i u narednoj godini“, rekao je gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović.

Budžet će u narednoj godini iznositi skoro 3,7 milijardi dinara, a Nestorović smatra da je izrazito razvojni jer je za investicije i tekuće održavanje predviđeno 1,23 milijarde ili 36 odsto sredstava, što je u poređenju sa prethodnim godinama značajno više.

Govoreći o rashodima, on je, obrazlažući budžet, naveo da su smanjeni rashodi za subvencije javnim preduzećima za 13,2 odsto.

Dodao je i da su sredstva povećana kod fondova za populacionu politiku, mlade talente, za mere za zapošljavanja, za podsticaje u poljoprivredi i za socijalna davanja.

Primedbe opozicionih odbornika iz Demokratske stranke da budžet predstavlja spisak lepih želja, da je nerealan i da ni ovogodišnji neće biti izvršen sa više od 80 odsto, Nestorović je odbacio.

Rekao je da je izvršenje ovogodišnjeg budžeta do danas 96 odsto, kao i da su ukupne investicije iz različitih izvora u toku godine iznosile 2,8 milijardi dinara.

Polemiku predstavnika vladajuće koalicije i opozicije izazvao je i Predlog lokalnog akcionog plana zapošljavanja.

Predsednik odborničke grupe Srpske napredne stranke Živojin Miloradović kazao je da je 2000. u Kruševcu bilo zaposleno oko 40.000 ljudi, 27.000 u proizvodnji i 13.000 u nadgradnji, i da su nakon toga, u vreme vlasti DS-a, mnoge kruševačke fabrike otišle u stečaj.

Odbornica DS-a Mirjana Jevremović je kazala da se svake godine usvaja Akcioni plan zapošljavanja ali da postojeće mere i programi nisu dali rezultate, dodavši da je „po stopi nezaposlenosti sa preko 36 odsto Kruševac rekorder u Srbiji“.

„Biće još stečaja i samim tim i još nezaposlenih. Plan predviđa 10 miliona dinara za samozapošljavanje, što je dovoljna suma za 50 radnika, za javne radove ćetiri miliona dinara, za stručnu praksu milion dinara“, rekla je ona.

Odbornici su usvojili i Program razvoja za 2017. sa projekcijama za 2018. i 2019. koji predviđa blizu pet milijardi dinara ulaganja u kapitalne projekte.

Većinu od 64 od ukupno 70 odbornika u Skupštini Grada ima koalicija okupljena oko SNS, uz podršku socijalista i Jedinstvene Srbije, a u opoziciji je četvoro odbornika DS, dok jedan odbornik nastupa samostalno.

Izvor: Novosti.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply