Uskoro kontrola saobraćaja iz helikoptera

Regionalni put M-5 Kruševac – Kraljevo, a posebno deonica od Kruševca do Trstenika, jedan je od najopasnijih u centralnoj Srbiji. Od početka 2011. godine dogodila se 91 saobraćajna nesreća u kojoj je poginulo devet osoba

Mesto nesreće na ulazu u Trstenik kada je poginuo jedan mladić

Put prolazi kroz gusto naseljena mesta, ima dosta pravaca koji mame da se nagazi gas, ali i puno poljoprivrednih mašina pa su česte teške saobraćajne nesreće sa tragičnim ishodom.

Prošle nedelje rano ujutro u nesreći na ulazu u Trstenik, prilikom prevrtanja vozila “sitroen” smrtno je stradao 19-godišnji Vlada S. iz Ugljareva, dok su još dvojica mladića teže povređeni. Na istom mestu prošle godine poginuo je motociklista.
Samo u 2012. godini na putu Kruševac-Trstenik poginulo je šest osoba među kojima i dvanaestogodišnji dečak.

 

U lokalnoj vlasti kažu da su nemoćni da utiču na povećenje bezbednosti na putu.

– Regionalni put Kruševac-Kraljevo je u nadležnosti “Puteva Srbije” i mi ne možemo da radimo ništa. Predlagali smo izgradnju kružnih tokova saobraćaja na tri ulaza u grad gde se najčešće događaju nesreće, kod Pejovca, na izlazu za Vrnjačku Banju i ulazu iz Kruševca. Rešili smo sve pravno-imovinske odnose,

PROČITAJ JOŠ:  Direktor Vladan Cvetanović: Očekuje se veći broj pacijenata u novoj kovid bolnici u Kruševcu

 

“Tehnoenergetika” je izmestila vodove kako bi nesmetano moglo da se radi, ali od svega nije bilo ništa. Jedan kružni tok je trebalo da se uradi prošle godine ali su kazali da nemaju para – objašnjava Miroslav Aleksić, predsednik opštine Trstenik.
Prema podacima iz kruševačke Policijske uprave u poslednje dve i po godine u 47 od 91 saobraćajne nezgode na putu M-5 teže su povređene 22 osobe, a lakše 46.

Novica Cvetković

– To je jedan od najopterećenijih puteva i broj nesreća nije tako veliki kada pogledate koliko tu vozila prođe. Imamo najmanje jednu, a ponekad i dve dežurne patrole 24 sata dnevno. Jedna je bila na 500 metara od mesta nesreće u nedelju. Tu su i radarske kontrole sa najsavremenijom opremom, ali to nije dovoljno  – kaže Novica Cvetković, samostalni inspektor PU Kruševac.

Nadležne posebno zabrinjava činjenica da regionalni put u svim selima prolazi pored škola. Prošlog meseca u selu Stopanja umalo nije stradao mališan koji je izleteo pred automobil.

PROČITAJ JOŠ:  Epidemiološka situacija u Rasinskom okrugu je veoma teška, drugi dan zaredom beleži se trocifreni rast broja inficiranih osoba

– U Ribniku i Počekovini smo barem delimično uspeli da rešimo problem postavljanjem semafora. Stopanja je i dalje problematična jer sav saobraćaj ide kroz centar sela, a tu su i most i pružni prelaz koji su takođe opasni – dodaje Aleksić.

U policiji kažu da će na putu Kruševac-Trstenik uskoro početi da kontrolišu nepropisno preticanje takozvanim presretačima, a planirana je i kontrola saobraćaja iz helikoptera.

 

Četvorica muzičara poginula

U poslednjih desetak godina najtragičnije posledice imala je nezgoda 3. jula 2009. godine. U sudaru „lade nive“ i BMW, u Starom Trsteniku, poginula su četvorica muzičara iz Kruševca i Osaonice od kojih su dvojica bili rođena braća.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply