Župa Komerc na pravom putu da postane samoodrživa rentabilna fabrika hemijskih sredstava!

Župa komerc se nada dobrom kupcu

Preduzeće „Župa komerc“ iz Kruševca posluje uspešno, u ovoj godini je proizvelo 1.000 tona flotacionih sredstava za rudnike u Boru i Majdanpeku, kao i u regionu i nada se da će dobiti strateškog partnera, kupca, koji će nastaviti proces proizvodnje, rekao je danas agenciji Beta direktor preduzeća Bojan Cvetković.

Župa komerc se nada dobrom kupcu

Župa komerc je prošlu godinu završila s 12 miliona dinara dobiti, obaveze izmiruje na vreme, zapošljava oko 60 radnika, a pozitivne poslovne rezultate postiglo je kao zavisno preduzeće Hemijske industrije „Župa“, koja je od juna 2015. godine u stečaju, kazao je Cvetković.

Župa komerc je upakovala u prvih devet meseci ove godine 350 tona hlora za cela tržišta Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine i deo tržišta Srbije i proizvela 300 tona sredstva za dezinfekciju vode.

Preduzeće je privremeno vratilo deo zaposlenih koji su radili na prethodnom ugovorenim poslovima, nakon što su u septembru 2013. godine kroz socijalni program iz HI „Župe“ otišli skoro svi radnici.

„U maju 2014. godine kao potencijalni strateški partner, zainteresovan za privatizaciju ‘Župe’ pojavilo se preduzeće „Nutrihem“, a s obzirom na to da su želeli saradnju u proizvodnji plavog kamena, dogovoreno je da ‘Župa komerc’ obnovi taj pogon, koji nije radio 10 godina, što smo i učinili uloživši 40 miliona dinara“, podsetio je Cvetković.

Prema njegovim rečima, u partnerstvu sa njima, uspešno je obavljena proizvodnja od jeseni 2014. do proleća 2015. godine, a uvodjenjem stečaja u HI „Župa“, saradnja je prestala.

U medjuvremenu, čeka se da Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, pod čijim se nadzorom vodi stečajni postupak u HI „Župa“ objavi poziv za prodaju imovine tog preduzeća, a agencija Beta iz Agencije nije odbila odgovor na pitanje kada bi trebalo da bude objavljen javni poziv.

Za kupovinu, navodi Cvetković, ima interesenata, a osim Nutrihema, tu su i domaći privrednici.

Zaposleni u „Župi komerc“, koji mesečno za platu, topli obrok i prevoz, ukupno dobiju izmedju 45 i 50 hiljada dinara, nadaju se da će fabričke pogone kupiti ozbiljan privrednik, zainteresovan za nastavak i širenje proizvodnje.

Deo onih koji su krajem 2013. godine kroz socijalni program napustili preduzeće danas radi na odredjeno vreme, zadovoljni su redovnim platama i time što posla ima, a strahuju jer su angažovani na po dva, tri meseca i ne znaju kakav će biti budući vlasnik fabrike.

„Sada je znatno bolje nego ranije, pre uzimanja socijalnog programa, kada smo povremeno primali po pet hiljada dinara i nismo imali posla, a nadamo se ozbiljnom kupcu koji bi na duže staze mogao da obezbedi dobro poslovanje“, kaže jedan od zaposlenih Zvezdan Cvetković.

Izvor: Beta.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply