Uništena zastava Ujedinjenih nacija i oštećen spomenik UN

Ponovo skandal u Kruševcu, tokom noći oskrnavljen Spomenik mira na Gazimestanskom trgu u centru grada

NEPOZNATA lica pocepala su zastavu UN kod jedinstvenog Spomenika mira na Gazimestanskom trgu u Kruševcu! Time je nastavljeno skrnavljenje ovog značajnog monumenta, koji je od 2012. godine bio više puta na meti vandala.

Pretpostavlja se da krivce i u ovom poslednjem činu treba tražiti među lopovima koji su ranije već uspevali da skinu vredan materijal sa spomenika i preprodaju ga kao sekundarnu sirovinu. Da li su na samom jarbolu „pikirali“ kakav plen – nije poznato.

– Ovo je sramota, u gradu koji je nosilac Medalje mira od 1986. godine, a proglašen je i za grad Vesnika mira UN četiri godine kasnije, zastava UN je unakažena i devastirana – iznosi za „Novosti“ prof. dr Pavle Bubanja, generalni sekretar Asocijacije za kulturu mira sa sedištem u Kruševcu. – Čitavi kontinenti sa kugle koja je centralni deo Spomenika mira su ukradeni i preprodati.

Originalna zastava UN je pristigla iz Njujorka 1992.godine. Sva sreća da je sada samo postradala kopija, jer se uramljeni unikat, koji je naš sagovornik svojevremeno dočekao na beogradskom aerodromu, čuva u kancelarijama Asocijacije.

– Narod prolazi, gleda i krsti se – kaže prof. dr Bubanja. – Uložićemo napore da se postavi druga zastava, ali je ovaj čin za svaku osudu. Treba da se ponosimo činjenicom da smo grad koji afirmiše i promoviše mir.

U Komunalnoj inspekciji navode da su više puta reagovali zbog pokušaja krađe delova spomenika.


– Podnosili smo prijave protiv N.N. lica, nailazili smo na kablove uz pomoć kojih su kradljivci pokušavali da skinu delove kugle, ali nikoga na delu nismo uhvatili – predočava za „Novosti“ Jovica Vasić, načelnik Komunalne policije. – Informisani smo šta se dogodilo sa zastavom i verujem da će to biti ubrzo rešeno.

Lopovi su hteli da obore čitav spomenik pre skoro tri godine. Neverovatan pokušaj krađe nije uspeo, jer su se kablovi pokidali. Tako je barem kostur spomenika sačuvan. Pored ovog obeležja, u Kruševcu postoji još niz sličnih, takođe posvećenih miru, spomenik Majka Srbija i Majka Grčka, delo Milića od Mačve i više ulica koje nose ime generalnih sekretara UN.

 

KRAĐE REDOVNE

KRAĐE vrednih materijala sa javnih površina skoro su redovne u kruševačkom kraju. Nestaju i nadgrobni spomenici i ploče, kradu se antene, kablovi, delovi šina, a registrovane su i krađe instalacija za gas. Policija i kada uhapsi lopove ne može da uđe u trag ukradenom.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply