Podsetimo, planom upisa za narednu školsku godinu jedino filološko odeljenje u Rasinskom okrugu je ukinuto, a umesto njega je povećana upisna kvota na društveno-jezičkom smeru u Gimnaziji u Kruševcu i to za 30 učenika. Ova promena uneta je u konkurs objavljen na sajtu Ministarstva prosvete naknadno, pošto u prvobitnoj verziji nije bilo predviđeno proširivanje kvote na društveno-jezičkom smeru.

U školi ne kriju nezadovoljstvo što su za odluku o ukidanju pomenutog odeljenja saznali tek prošle nedelje, ali i zbog toga što iz Ministarstva prosvete nisu dobili zvanično obrazloženje. Naš list je u tri navrata tražio komentar iz tog ministarstva, ali ga nismo dobili.

Branimir Šoškić, predsednik sindikata u Kruševačkoj gimnaziji, kaže za Danas da je filološko odeljenje „dragulj“ te škole, ali i celog Rasinskog okruga, i po uspehu učenika i po broju osvojenih nagrada na takmičenjima. On smatra da su odlukom Ministarstva najviše pogođeni učenici koji su se cele školske godine spremali da polažu prijemni ispit. Ovo odeljenje, dodaje, ne upisuju samo đaci iz Kruševca već i iz Brusa, Aleksandrovca, Trstenika…

Ministarstvu prosvete se juče dopisom obratilo i Društvo za strane jezike, koje je, prema rečima predsednice tog društva LJiljane Đurić, zatražilo od ministra prosvete da preispita odluku o ukidanju filološkog odeljenja u Gimnaziji u Kruševcu, kao i plan upisa za Filološku gimnaziju, u kojoj su rusko i francusko odeljenje prepolovljeni. Đurić dodaje da je zatraženo i da se omogući upis jednog broja đaka koji bi ruski i francuski jezik učili po programu za početnike, kao što je to slučaj sa učenicima koji se upisuju na španski, kineski, japanski…

Vraćanje filološkog odeljenja u Kruševačku gimnaziji zatražili su i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Odeljenje za klasične studije Filozofskog fakulteta u Beogradu, Asocijacija za klasične studije, a podrška je stigla i od Društva za srpski jezik i književnost Srbije, potvrdila je za Danas Biljana Dačić, direktorka Gimnazije.

Izvor: Danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/vratiti-filolosko-odeljenje-krusevackoj-gimnaziji/