Uhapšen gazda i čelnici „Metalprometa“ – zatvara se diskoteka „Marshal club“

lisice, hapsenje,

Pripadnici Policijske uprave u Kruševcu u saradnji sa Osnovnim tužilaštvom lišili su slobode i odredili zadržavanje Amze Kaplaniju (56), većinskom vlasniku preduzeća „Metalpromet“ i predsedniku Upravnog odbora tog privrednog društva, vlasniku preduzeća „Delfin šped“ i i „Šampiona“.

lisice, hapsenje,

Uhapšeni su i S.C. (52),generalni direktor „Metalprometa“, R.R. (64), član upravnog i Nadzornog odbora „Metalprometa“, D.D. (56),rukovodilac finansijskih poslova,Č.B. (70),predsednik Nadzornog odbora „Metalprometa“.Oni se sumnjiče da su u saizvršilaštvu izvršili više krivičnih dela zloupotreba položaja službenih lica.

Osumnjičeni su u periodu od 2006. pa do 2012.godine na više načina iz preduzeća „Metalpromet“ „izvukli“ 156.375.759 dinara i prebacili na račune privrednih društava „Delfin šped“ i „Šampion“ u vlasništvu Amze Kaplanija i to po raznim osnovima,fiktivnim zakupom poslovnih prostorija u lokalima „Čelik“ i „Vitalija“, prodavnice u Kraljevu, asfaltirani i neasfaltirani plato u krugu preduzeća sa kolskom vagom,skladišno-poslovni prostor u zgradi „Park“, prodajom robe višestruko umanjene vrednosti iz asortimana „Metalprometa“, kupovinom nekretnina po nerealno visokim cenama,davanjem neosnovanih pozajmica.

Na ovaj način privrednom društvu „Delfin šped“ je pribavljena protivpravna imovinska korist od 77.916.763 dinara a „Šampion“ 78.458.996 dinara. Sa ovim sredstvima Kaplani je raspolagao prema svom nahođenju i koristio za plate, dobit, kupovinu luksuznih stanova i vozila.

Protiv četiri člana Upravnog odbora „Metalprometa“ podnete su krivične prijave.
Preduzeće „Metalpromet“ je privatizovano 6.oktobra 2005.godine, a Amze Kaplani je za njega platio 64.773.000 dinara.

U tom trenutku preduzeće je imalo 125 radnika i raspolagalo sa više od 100.000 kvadrata magacinskog i poslovnog prostora. Nekoliko godina u krugu „Metalprometa“ bio je carinski terminal, a pre četiri meseca otvorena je diskoteka „Maršal“.

Kaplani je u Kruševcu poznat kao finansijer većine stranaka. Bio je i u finansijskom odboru SNS koji je napustio 2011.godine zbog sukoba sa Bratislavom Gašićem, sadašnjim gradonačelnikom Kruševca. Sukob je izbio oko navodnog nestanka 30.000 evra iz stranačkog fonda.

 

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply