Udruženje za istinu i pravdu o bebama u Kruševcu potražilo pravdu u Opštoj bolnici

Roditelji ukradenijh beba traže istinu o nestaloj deci – Udruženje za istinu i pravdu o bebama pokušalo da nađe podatke u Opštoj bolnici. O mnogim slučajevima nema nikakvog traga, ali ima potvrda o trudnoći

Patronažna sestra Dušanka Mijajlović porodila se 1977. ali ni u 2016. godini, kaže, ne može da sazna šta se dogodilo posle porođaja sa njenim detetom. Beba je zvanično preminula u porodilištu kruševačke bolnice tri dana po rođenju. Ova zdravstvena radnica obraćala se više puta nadležnim institucijama, da bi joj u jednom trenutku sa Ginekologije bilo predočeno da njen porođaj nije registrovan.

– I od inspekcije sam dobila iste odgovore, s tim što su u dokumentima pronašli da sam četiri meseca pre porođaja ležala na Odeljenju ginekologije, gde sam podvrgnuta zahvatu kako bi se sprečio prevremeni porođaj – kaže Dušanka Mijajlović, koja čuva i potvrdu iz RFZO da je bila na porodiljskom bolovanju.

Dušanka je pokušala u sredu da zajedno sa članovima Udruženja za istinu i pravdu o bebama, proba da zatraži uvid u knjigu porodilja i pacijenata. U rukovodstvu Opšte bolnice Kruševac joj je predočeno da se obrati zahtevom, kao i da će je pozvati u slučaju da nešto pronađu.

U Udruženju za istinu i pravdu o bebama navode da oko 5.000 roditelja traga za istinom o deci, a da Zakon koji bi trebalo da reguliše ovu oblast za ovo udruženje nije prihvatljiv. Najveća zamerka nacrtu zakona o kome bi trebalo da se raspravlja 10. februara na okruglom stolu je novčana nadoknada unesrećenim roditeljima.

– Roditeljima se nudi isplata za pretrpljenu duševnu bol, za nas je to sramno, ali i uvredljivo – kaže Radiša Pavlović, predsednik UO Udruženja za istinu i pravdu o bebama.

Vest preuzeta sa Novosti.rs portala.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply