Pravda ili nepravda? Ubica 4 mladića na slobodi posle 4,5 godina!

Zoran Timotijević (52), koji je jula 2009. godine izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su poginula četvorica mladića, viđen je kako se slobodno šeta u Švedskoj.

Lada Niva u kojoj su bila četvorica muzičara

U porodici Urošević, čija su dva člana smrtno stradala u toj nesreći, vest je dočekana sa ogorčenjem. Ljuti su na pravosuđe, koje je dozvolilo da se Timotijević nađe na slobodi nakon samo četiri i po godine.

Vozeći automobil BMW brzinom većom od 160 kilometara na sat, Timotijević je 3. jula 2009. godine na putu Trstenik-Kruševac, u selu Stari Trstenik, izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su na licu mesta poginula rođena braća Danijel (32) i Aleksandar Urošević (33) iz Kruševca, njihov rođak Dragan Urošević (21) iz Trebotina i Slavoljub Mitrović (34) iz Osaonice kod Trstenika. Iza četvorice muzičara ostalo je petoro maloletne dece.

U sudaru su povrede zadobili Zoran Jevtić, vozač „škode“ koju je Timotijević preticao, i suvozači u BMW-u Dragan Cvetković i Boban Kljajić.
Iako će se u julu navršiti pet godina od nesreće, Anici Urošević niz lice svaki put krenu suze kada je podsete na smrt sinova.

– Besna sam i na policiju i na sud! Na drugom suđenju me nisu pustili da uđem u sudnicu. Zašto su mu smanjili kaznu sa deset na sedam godina, a sada ga pustili na slobodu? Imao je 2,5 promila alkohola u krvi! Pre toga je u Švedskoj već bio osuđen na šest meseci zatvora. Moji sinovi su se svirajući borili za svaku paru. Poslednje večeri su zaradili po 1.700 dinara. U smrt su otišli sa instrumentima – grleći Aleksandrovu i Danijelovu sliku priča Anica.

Ona dodaje da niko iz Timotijevićeve porodice nije došao da joj izrazi saučešće.

– Još pre godinu dana, rođak Timketove supruge mi je rekao da je on u Švedskoj i da će u skorije vreme izaći iz zatvora. Sramota je da tako brzo izađe. Za svakoga od četvorice ljudi koje je ubio odležao je malo više od godinu dana. Zašto su ga pustili u Švedsku? Tamo su zatvori kao kod nas hoteli – ogorčena je Marijana Urošević, sestra pokojnih muzičara.

Timotijevićev BMW posle sudara

Presudom Okružnog suda u Kruševcu od 30. novembra 2009. godine, Timotijević je osuđen na deset godina zatvora.

– Osuđen je zbog teškog dela protiv bezbednosti u saobraćaju iz člana 297, stav dva. Zakon za ovo krivično delo predviđa kaznu od dve do 12 godina zatvora, tako da je prvostepena presuda bila blizu maksimalne kazne – objašnjava Milivoje Dimitrijević, portparol Višeg suda u Kruševcu.

Sudsko veće Apelacionog suda u Kragujevcu, kojim je predsedavala sudija Sonja Pavlović, prvostepenu presudu je smanjilo na sedam godina zatvora. Početkom oktobra 2011. godine, Timotijević je prebačen na izdržavanje kazne u Švedsku.

 

Sporazum Srbije i Švedske

– Srbija i Švedska imaju sporazum na osnovu kojeg je Timotijević kao poreski obveznik Švedske tražio da bude premešten. Ostale podatke nemamo jer je dalji postupak u nadležnosti Ministarstva pravde. Njemu je kazna isticala 3. jula 2016. godine. Da je ostao u Srbiji, imao bi pravo na uslovni otpust jer je izdržao dve trećine kazne – kaže portparol suda Milivoje Dimitrijević.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply