U Ribarskoj banji održan kongres doktora onkologa

banja

Zemlje Evropske unije već tridesetak godina imaju organizovan nacionalni skrining, a u Srbiji, koja je već donela zakon u ovoj oblasti očekuje se da taj program uskoro zaživi u svim kliničkim centrima, rečeno je na kongresu u Ribarskoj Banji.

banja

Predavanjima iz oblasti psihoonkologije koja je sastavni deo dobre kliničke prakse i iskustvima Nacionalne asocijacije lečenih od raka – Srbije kao i brojnih udruženja koje okuplja ova organizacija, Evropska onkološka škola čiji je domaćin Ribarska Banja, danas završava sa radom.

Trodnevni skup je ove godine, okupio više od 30 najpoznatijih onkologe iz zemlje i sveta a bio je posvećen raku dojke i malignitetima ginekološke lokalizacije. Rad škole pratilo je preko 240 lekara, među kojima i stručnjaci kruševačkog Zdravstvnog centra.

Izneta iskustva savremene prakse, su dobre smernice za organizovanu borbu protiv raka u Srbiji, što prema oceni organizatora, podrazumeva dostupno i adekvatno lečenje obolelih.

– Samo u 2012. godini u svetu je od raka dojke obolelo oko 1.600 000 žena, kao i milion od raka ginekoloških organa. Organizovanjem nacionalnog skrininga, što ranijom dijagnozom i terapijom, moguće je da se smrtnost od raka dojke smanji za 30%. Zemlje Evropske unije već tridesetak godina imaju organizovan nacionalni skrining, a u Srbiji, koja je već donela zakon u ovoj oblasti očekuje se da taj program uskoro zaživi u svim kliničkim centrima, rečeno je na kongresu u Ribarskoj Banji.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply