U Rasinskom okrugu jedino Kruševac ima veći uvoz nego izvoz robe!

Foto: Thinkstock

Izvoz iz Rasinskog okruga je u prvih devet meseci ove godine smanjen za 8,4 odsto, dok je uvoz manji za 4,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Podaci po opštinama Okruga pokazuju da privrednici iz Kruševca ostvaruju 52 odsto izvoza i skoro 80 odsto uvoza okuga, ali istovremeno Kruševac jedini beleži negativan saldo jer su privrednici iz tog grada izvezli robu u vrednosti od 74,3 miliona dolara, a uvezli u vrednosti od 92,3 miliona dolara.

Foto: Thinkstock

 

 

Kako je saopštila Regionalna privredna komora Kruševac, spoljnotrgovinska razmena je, iako manja nego lane, pozitivna, odnosno, ostvaren je suficit od 27,5 miliona dolara.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Rasinskog okruga, prema podacima kojima raspolaže kruševačka Regionalna privredna komora, za period januar – septembar je 258 miliona dolara, što je za 15 miliona manje nego u istom periodu prošle godine.

„Vrednost izvezene robe u prvih devet meseci ove godine iznosi 143 miliona dolara, u odnosu na isti period prošle smanjena je za 8,4 odsto, a uvoz za isti period iznosi 115,5 miliona dolara, odnosno za 4,9 odsto manje“, saopštila je RPK.

PROČITAJ JOŠ:  U Aleksandrovcu se gradi hotel

U tom periodu u Rasinskom okrugu u spoljnotrgovinskoj razmeni ostvaren je suficit od 27,5 miliona dolara. Pokrivenost uvoza izvozom je 123,8 odsto, dok je na nivou cele Srbije oko 75 odsto.

„Posmatrajući izvoz po regionima, kompanije iz Rasinskog okruga najveći izvoz ostvaruju sa Evropskom unijom, na čije se tržište plasira više od polovine, dok četvrtina izvoza odlazi u zemlje bivše Jugoslavije“, navodi se u saopštenju.

Najviše se izvozilo u Veliku Britanijiu 19,5 miliona dolara, Nemačku oko 17 miliona dolara i Bosnu i Hercegovinu oko 11,7 miliona dolara.

Izvozile su se najviše gume, maline, jagode, kupine, lisičarke, sadnice jestivog voća, bezalkoholna pića, vina, hidraulični sistemi sa lineranim kretanjem, artiljerijsko oružje, delovi nameštaja od drveta.

Među najvećim izvoznicima iz Rasinskog okruga su „Kuper tajer“, „Vino Župa“, „Voće produkt“, „Kolarević“, „Trajal hem“, „Svit hom“, „PPT Namenska“, „Meneks“, „Nova Sloga“, „Rubin“, „Fungo trejd“.

U posmatranom periodu privrednici su najviše uvozili iz Ruske Federacije, u vrednosti od oko 11 miliona dolara, Nemačke i Italije, po nešto više od devet miliona dolara.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply