U Rasadniku ostalo ruglo umesto planiranog luksuznog objekta

Nebojša Lović, jedan od investitora TC

Reprezentativni poslovno-tržni centar, postao pribežište za beskućnike. Spor oko nadogradnje između vlasnika lokala i JP „Skloništa“

  Nebojša Lović, jedan od investitora TC

Nebojša Lović, jedan od investitora TC

Poslovno-tržni centar u naselju Rasadnik ni posle pet godina od prvih investicija nije zaživeo, a investitori koji toliko godina i pokušavaju da dobiju saglasnost za nadogradnju objekta, tvrde da posao koče JP „Skloništa“ kojima treba da pripadne deo prostora u nadogradnji. Tako je 18 lokala uglavnom prazno, a oskudno sklonište od kiše i vetra u njima povremeno nalaze beskućnici i narkomani.

 

Potencijalni investitori navode da je objekat oštećen i nebezbedan. U žižu medijske javnosti, centar je dospeo pre tri godine, kada je inspekcija rada naložila zatvaranje nekih lokala zbog nebezbednosti.

– Kada se sve sabere, uložili smo oko 150.000 evra za projekte i saglasnosti, ali bez dobijanja dozvole za nadogradnju, ne možemo ništa da radimo – priča za „Novosti“ investitor Nebojša Lović, koji zajedno sa Petrom Stajkovcem, ima 464 kvadrata u ovom prostoru. – Nadogradnja dva sprata, koja je neophodna zbog prokišnjavanja PT centra, ne može da se izvede bez saglasnosti JP „Skloništa Srbije“.

Pored Lovića i Stajkovca, Poslovni centar ima dva lokala u prizemlju od 44 kvadrata, a preostala 302 kvadrata dele različiti vlasnici koji su se saglasili da Stajkovac i Lović imaju pravo nadogradnje. „Skloništa“ imaju 657 kvadrata bruto površine, ali je problem nastao oko podele budućih kvadrata u nadogradnji.

Lović tvrdi da je studija pokazala da „Skloništa“ od ukupne nove površine dobiju oko 144,32 kvadrata, dok Vlada kao osnovač „Skloništa“, namerava da ustupi 25 odsto površine. Navodi da su pristali i na novu kvadraturu, ali da se i dalje dobijanje dozvole prolongira. U JP „Skloništa“ se pozivaju na postupak pred Republičkom direkcijom za imovinu kojim van snage treba da se stavi zaključak Vlade Srbije od 2. juna 2011, pošto nisu oni nadležni za izdavanje dozvole. Investitori su u kasnijim kontaktima stavili primedbe i na kvadraturu koja treba da pripadne Republici Srbiji kao i na garancije, rečeno je između ostalog u odgovoru dostavljenom „Novostima“, gde dodaju da je obnova postupka nemoguća, dok se ne stavi van snage zaključak Vlade.

 

PROBLEM NADLEŽNOSTI

NEBOJŠA Lović navodi da od prošlog leta uzalud obilaze JP „Skloništa“ Beograd, Republičku direkciju za imovinu i MUP Srbije, tačnije Sektor za vanredne situacije i da se niko ne oglašava nadležnim. Lović insistira na površini naznačenoj u studiji GAF, dok za JP „Skloništa“ ova studija nije presudna za donošenje zaključka Vlade. O njoj se, kažu, izjašnjavaju ministarstva, republički javni pravobranilac, zakonodavstvo, a u ovom slučaju Ministarstvo finansija i republički javni pravobranilac, koji su imali primedbe na ovu površinu.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply