U Kruševcu svečano obeležen dan ABHO službe Vojske Srbije

OBELEŽEN DAN ABHO SLUŽBE VOJSKE SRBIJE: Šta su radili najvažniji krotitelji otrova u Srbiji tokom epidimije kovid-19

ОБЕЛЕЖЕН ДАН АБХО СЛУЖБЕ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ: Шта су радили најважнији кротитељи отрова у Србији током епидимије ковид-19

Protokol

PRIPADNICI Centra ABHO i 246. bataljona ABHO čija su sedišta u kasarni „Car Lazar“ u Kruševcu danas su obeležili dan ove važne službe, koja nastavlja tradiciju prve regularne jedinice protivhemijske zaštite u srpskoj vojsci-Barutanskog bataljona,formiranog davne 1932.godine.

Komandant Centra ABHO pukovnik Sibin Dinčić istakao je ulogu „abehajaca“ tokom epidemije virusa KOVID-19, a na svečanosti su danas uručena priznanja i istaknutim pojedinicima.

Protokol

Osim što su radili na dezinfekciji Opšte bolnice Kruševac, pripadnici ovog specifičnog „sektora“ Vojske Srbije su od početka proglašenja vanrednog stanja bili angažovani na zadacima biološke dezinfekcije na brojnim lokacijama u zemlji,među njima i onih,najugroženijih. Kako su „Novosti“ izveštavale u špicu epidemije, dezinfekciju puteva i javnih površina obavljali su sa cisternama za dekontaminaciju M-78, uz upotrebu natrijum-hipohlorita.

Jedinice 246.b ABHO neprekidno su radile i u KOVID bolnicama na Beogradskom i Novosadskom sajmu, u Hali „Čapir“ u Nišu. Zaduženi su bili za dezinfekciju ljudi i pokretnih stvari. Više mobilnih ekipa bilo je angažovano u Nišu, Ćupriji, Kraljevu, Raškoj, Novom Pazaru kao i drugim manjim mestima. Iste zadatke obavljali su i objektima Generalštaba, kasarnama i drugim objektima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

I to nije sve:higijensko „tretiranje“ naših državljana koji su po dolasku iz inostranstva boravili u karantinima u Subotici,Moroviću i na Fruškoj Gori bilo je na spisku zadataka pripadnika elitnog bataljona.

Izvor: Novosti.rs

Link: https://www.novosti.rs/vesti/drustvo/921387/obelezen-dan-abho-sluzbe-vojske-srbije-sta-radili-najvazniji-krotitelji-otrova-srbiji-tokom-epidimije-kovid-19

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply