U Kruševcu potpisani ugovori za dualno obrazovanje 47 đaka

Roditelji 47 đaka iz dve kruševačke srednje škole potpisali su ugovore o dualnom obrazovanju sa predstavnicima 16 firmi u kojima će učenici tokom školovanja obavljati praksu.

Reč je, kako je rečeno prilikom potpisivanja ugovora, o dualnom sistemu školovanja 24 đaka druge godine Prve tehničke škole, obrazovnog profila mehaničar motornih vozila i 23 učenike druge godine Politehničke škole „Milutin Milanković“, koji uče za modnog krojača.

Načelnik Školske uprave Kruševca Zoran Asković podsetio je da se nadležni u Kruševcu dualnim obrazovanjem bave od pre dve godine, nakon Odluke Ministarstva prosvete i Privredne komore Srbije da se krene u tom pravcu.

„Pravo dualno obrazovanje počeće da se primenjuje naredne školske godine, do kada bi trebalo da budu doneti Zakon i podzakonska akta, a ovo su koraci u tom smeru. Mi smo pre dve godine potpisali prve ovakve ugovore u Rasinskom okrugu“, kazao je Asković.

Predsednik Regionalne privredne komore, Predrag Vukićević, rekao je da je to način da se reši problem nedostatka obučenih kadrova, koji muči privrednike.

PROČITAJ JOŠ:  Marija Lukić: Žene su ucenjene, moćni političar iz Kruševca odvodi vaspitačice i medicinske sestre u svoju vikendicu, ako odbiju gube posao!

„Poslednji je trenutak da se počne sa ovakvim školovanjem kadrova jer je privreda ostala bez njih, a privrednici su se tokom prethodne decenije snalazili na razne načine“, napomenuo je suvlasnik konfekcije „Bramy“ Slavoljub Miljković.

U toj konfekciji praksu će dva puta nedeljno tokom ove školske godine obavljati četvoro učenika obrazovnog profila modni krojač, a Miljković je kazao da je firma spremna da, nakon školovanja, uposli za stalno sve polaznike ove i narednih generacija, koji pokažu znanje i zainteresovanost.

Učenica Marija Kelebuda je smer za modnog krojača upisala zato što voli modu, očekuje da će joj dualno obrazovanje pomoći da nakon završene škole lakše nađe posao, a u budućnosti bi želela bi otvori sopstvenu firmu.

autor: MIM izvor: Bet

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply