U Kruševcu instalirana mobilna trafostanica

Mobilne trafostanice do kraja godine na mreži

Prva od ukupno četiri mobilne trafostanice koje je Evropska unija donirala „Elektroprivredi Srbije“ puštena je u probni rad u Kruševcu. Time je počela nova faza projekta za modernizaciju distributivne mreže i osposobljavanje distributivnog sistema za brže reagovanje u vanrednim situacijama.

Vrednost investicije u tri manje mobilne trafostanice 35/10 kV, snage po 8 MVA je oko 1,8 miliona evra, a izvođač radova je GAT iz Novog Sada. Mobilne trafostanice će tokom probnog rada snabdevati deo potrošača Kruševca, Požarevca i Zlatibora, a nakon toga će biti raspoređene u distributivnim područjima Kraljevo, Niš i Kragujevac.

„Ovaj paket nam omogućava rekonstrukciju trafostanica, a da naši kupci to ne osete. Tri i po decenije nije se obnavljala distributivna mreža, samo se krpilo i popravljalo, posebno u kraljevačkom i kruševačkom kraju. S obzirom na to da ozbiljne investicije usmeravamo u tom smeru, ovo je jedna od kockica koja je EPS-u nedostajale. Veoma sam zahvalan EU na ovom projektu i donaciji. Trafostanica koju smo danas primili i prikazali od 35 kV je i lakša za korišćenje jer se sastoji iz dva segmenta, što je rešenje naših inženjera“, istakao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS.

PROČITAJ JOŠ:  Zabavni park Šarengrad u Kruševcu se otvara uskoro, a sada je raspisan tender za nabavku rekvizita za dečja igrališta sa motivima dinosaurusa

Bezbednost opreme mobilnih trafostanica je na najvišem nivou i spremne su za rad u specifičnim spoljašnjim uslovima karakterističnim za vanredne situacije.

„Posebno nas ovako kišni dani podsećaju na katastrofalne polave 2014. godine. Zato smo donirali ovaj projekat vredan 9 miliona evra kako bi Srbija mogla bolje da reaguje ako bi se hitne situacije desile u budućnosti. Uložili smo u vrhunsku tehnologiju, što je Srbiji bilo zaista potrebno“, rekao je Sakelaris Hourdas, šef Operacije 3, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji.

Projekat je od velikog značaja za celokupan distributivni sistem EPS-a, jer se prvi put postrojenja sa mobilnim transformatorima 110/35 kV i 35/10 kV priključuju na distributivnu mrežu u Srbiji. Uspešno je realizovana i obuka zaposlenih za upotrebu mobilnih trafostanica u havarijskim situacijama.

„U ime grada Kruševca hvala delegaciji Evropske unije. Posebno hvala EPS-u na velikim ulaganjima prethodnih godina u rasinskom području. Urađeno je skoro 37 trafostanica, a zamenjeno preko 3.000 stubova i 122 km mreže na teritoriji Kruševca. Niskonaponska mreža je tako stabilizovana i u okolnim selima kojih ima 101. Naši građani sada mogu da se  kontinuirano snabdevaju električnom energijom“, rekla je Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca.

PROČITAJ JOŠ:  Veliki eko kotao spušten kroz krov Toplane u Kruševcu

Četvrta, najveća mobilna trafostanica naponskog nivoa 110/35 kV, snage 20 MVA i ukupne vrednosti 1,4 miliona evra raspoređena je u Beogradu i biće puštena u probni rad u TS Beograd 2. Izvođač radova je ABB.

Donacija Evropske unije za ovaj projekat deo je IPA II nacionalnog programa za Srbiju koji je namenjen otklanjanju posledica poplava iz 2014. godine.

Izvor: BIZLife

Foto: EPS

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply