U Kruševcu usvojena deklaracija protiv GMO

gmo-psenica

Skupština grada Kruševca usvojila je Deklaraciju protiv korišćenja, uzgoja i prometa genetski modifikovanih organizama (GMO) na teritoriji tog grada, izjavio je član gradskog veća Nebojša Paunović.

gmo-psenica

Prema njegovim rečima, Deklaracija je doneta kako bi se izvršio pritisak na narodne poslanike da ne promene važeći zakon koji reguliše ovu oblast, imajući u vidu da su prethodnih godina proizvođači semena GMO pojačali aktivnosti u Srbiji i zemljama u okruženju.

U obrazloženju usvajanja Deklaracije stoji da grad Kruševac na ovaj način pokazuje građanima da je zaintresovan za zdravlje ljudi, definiše svoj pristup civilizacijskom izazovu u pogledu gajenja i prometa GMO, označava svoju teritoriju kao prostor bez genetski modifikovanih organizama, a to je, dodaje Paunović, velika prednost u ekološkom u turističkom smislu.

„Deklaracija doprinosi doslednoj primeni postojećih propisa i izgradnji politike države u ovoj oblasti, doprinosi obaveštavanju građana i podržava tradicionalnu organsku proizvodnju u poljoprivredi“, rekao je član veća i podsetio da se Kruševac sada pridružio opštinama, gradovima i regijama u svetu koje su donele slične dokumente u nameri da spreče širenje GMO.

On dodaje da se Deklaracijom, Kruševac obavezao da će dosledno poštovati Zakon o genetički modifikovanim organizmima, kao i da će preduzeti sve odgovarajuće mere, poput stručnih predavanja za poljoprivrednike i druge učesnike u organizovanju proizvodnje kako se ne bi odlučili za nelegalno uzgajanje.

Paunović je istakao da je Deklaraciju protiv GMO u kruševačkoj skupštini usvojena jednoglasno.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply