U Kruševcu operisan čovek od 101 godinu!

Ljubodrag sa ekipom lekara i sestara Foto S. Babović

KRUŠEVAC Operisan pacijent star 101 godinu – Na Odeljenju hirurgije kruševačke bolnice operisan je Lj. M. iz sela Jasika kraj Kruševca, star 101 godinu, koji se, prema rečima lekara, uspešno oporavlja.

 Ljubodrag sa ekipom lekara i sestara Foto S. Babović

 

 

Dvojica hirurga, Miroslav Smiljković i Dejan Rakić, i anesteziolog Jelena Obrenović Stanković, rekli su novinarima da iako je bio u pitanju rutinski zahvat, istovremeno je bio i profesionalni izazov operisati pacijenta koji je ušao u drugo stoleće.

„To je izazov za svakog anesteziologa jer treba prilagoditi anesteziološku tehniku njegovom starosnom dobu i pridruženim bolestima koje se javljaju kod tih pacijenata“, rekla je Obrenović Stankovićeva.

Ona je dodala da je njen najstariji pacijet do sada bio znatno „mlađi“, odnosno da je imao oko 90 godina.

Smiljkoviću, koji je na kruševačkoj hirurgiji od 1989. i najstariji je hirurg na tom Odeljenju, bilo je, kako je kazao, posle više od deset hiljada urađenih operacija, veoma interesantno da operiše pacijenta od 101 godine.

„On na prvi pogled uopšte nije delovao toliko star, mislio sam da je šala, a nalaz je bio takav da je operacija bila neophodna“, kazao je hirurg.

Prema njegovi rečima, starac je to prihvatio, i urađena je preoperativna priprema i na sreću pacijenta i lekara, sve je prošlo dobro. Smiljković je dodao i da se pacijent lepo oporavlja.

U ekipi s njim u noći između ponedeljka i utorka bio je i najmlađi hirurg na Odeljenju, čiji je hiruški staž godinu i po dana, Dejan Rakić (41), koji ima manje godina života nego njegov pacijent penzionerskog staža.

„Operacija je trajala oko sat vremena, postoperativni tok je bio dobar, a ovo je zaista neobično iskustvo“, rekao je Rakić.

A pacijent je, u razgovoru s novinarima, bio raspoložen, vedar, vispren.

Kaže da je bicikl vozio do pre godinu dana, ali da je tada prestao upravo zbog bolova u stomaku i loše ravnoteže. Nikada, dodaje, nije pio ni pušio, uvek je dosta radio, najpre u Gradskom stolarskom preduzeću, a posle odlaska u penziju na poljoprivredi.

Sa suprugom je u braku bio više od pola veka, imali su tri ćerke. Danas o njemu brinu unuke Zorana i Vesna i praunuk Miloš, a ukupno ima osmoro unučića i troje paunuka. Doktorima i novinarima je poželeo da dožive njegove godine.

Izvor: Alo.rs

Foto: Novosti.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply