U Kruševcu održan veliki protest omalovaženih i potcenjenih prosvetnih radnika

Foto S. Baboović

Više od 300 prosvetnih radnika iz Kruševca, ali i iz Čačka, Vrnjačke Banje, Kraljeva, Aleksandrovca protestovalo je danas na Trgu kosovskih junaka

 Foto S. Baboović

Više od 300 prosvetnih radnika iz Kruševca, Čačka, Vrnjačke Banje, Kraljeva i Aleksandrovca protestovalo je na Trgu kosovskih junaka u centru Kruševca, nezadovoljno materijalnim položajem, umanjenjem plata i odnosom Ministarstva prosvete prema štrajkačima.

– Nakon skoro pet meseci protesta, Ministarstvo ne uspeva da reši problem i jedino što ministar i direktori škola na terenu rade je da prete umanjenjem zarada i pokretanjem disciplinskim postupaka – navodi Dobrivoje Marjanović, predsednik kruševačkog ogranka Unije sindikata prosvetnih radnika – Želeli smo da na otvorenom mestu javnosti i roditeljima ukažemo na to što se borimo.

Marjanović iznosi da su prosvetari dvostruko na udaru, jer su merama Vlade doživeli umanjenje plata od 10 posto, a isplaćeni su im i umanjene zarade zbog devet dana održavanja skraćenih časova u februaru i to za 2.000 do 2.500 dinara.

– Budući da nas takvo po nama nezakonito umanjenje čeka i u aprilu, to će verovatno rezultovati da zarada prosvetnih radnika bude ispod 30.000 dinara i polako težimo ka minimalcu – iznosi Marjanović. – Do pre 10 – ak dana je u štrajku u Srbiji bilo oko 50.000 radnika u 700 škola, a od 30.000 do 40.000 prosvetara primili su manje plate.

Na teritoriji Rasinskog okruga, gde je prema, informacijama Unije, u štrajku 25 škola, od 1.000 do 1.500 prosvetara koji su držali skraćene časove u februaru takođe je dobilo manje zarade. U Uniji ističu da spominjanje otkaza dodatno uznemiruje nastavnike i učitelje. Pravni tim će procesurati svaku tužbu zbog umanjenja plata.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply