U Kruševcu održan četvrti vašar umetnosti

Foto S.Babović

I Čarapani imaju svoj Monmartr – U centru Kruševca, na Veliku Gospojinu, održan četvrti vašar umetnosti, koji prerasta u tradiciju i atrakciju grada. Iz godine u godinu sve više učesnika i posetilaca

 Foto S.Babović

Možda nikada ne biste saznali kakve sve neobične umetnike ima Kruševac da nije Vašara umetnosti koji se četvrti put održava u „sakrivenom“ sokačetu Zakićeve ulice u centru grada. U ponudi: galete, vezeni broševi, unikatne minđuše i ulja na platnu. Slikari muralima oplemenjuju arhitekturu uske ulice.

 

– Prošle godine sam radio Crkvu Lazaricu, a sada – pravu moravsku kuću, da je otrgnem od zaborava i pokažem mlađima gde su im preci živeli – kaže naš poznati naivac Zoran Anđelković Kec, dok oslikava drvene ograde na zidu. – Pravo je uživanje da se nakratko izađe iz ateljea i stvara pred posetiocima.

A oni su bili tu od ranih jutarnjih sati.

– Čuvajući svoje troje dece kod kuće, našla sam zanimaciju preko interneta, a onda je hobi postao posao – priča Vesna Isailović. – Počela sam sa dekupažom, a sada radim originalne minđuše, narukvice, ogrlice, broševe.

PROČITAJ JOŠ:  Milomir Marić dobitnik nagrade Vitez od čarapanije, kao glavni urednik (ne)kulturnog TV programa Parovi, Milovan Vitezović dobitnik nagrade za životno delo, karikaturista Vlado Vološ nagrađen Klasovim majstorskim perom!

Većina učesnika Vašara nije se školovala za kreativno zanimanje, ali se dar, ipak, pokazao u životu. Penzionerka Slavica Obradović veruje da nikada nije kasno.

– Klica umetnosti pojavila se u detinjstvu, ali sam tek pre 10 do 15 godina počela da više vezem, najpre sam radila obeleživače za knjige – priča nam Slavica, koja je inženjer poljoprivrede. – Onda sam u Topoli nagrađena 2007. godine, kao autor najboljeg suvenira. Priznanje me je motivisalo i sada vezem etno-ukrase, vrećice, magnete.

Olivera Stanojević Vasilev je proizvođač ručno rađenih sapuna bez aditiva, koji se zbog lepote i kvaliteta mogu naći i u suvenirnici Turističke organizacije Kruševca.

– Najpre sam tri godine pohađala Školu sapuna u Beogradu, a onda nakon godinu dana testiranja, rešila i da ih radim u manjim serijama – kaže Olivera. – Posebno sam ponosna na ukrašavanje „dvorskog sapuna cara Lazara“, koji ima „uklesanu“ rozetu Crkve Lazarice.

Da Umetničko sokače postaje kruševački Monmartr veruje i učiteljica Snežana Milovanović, koja izlaže u Galeriji „Plavo i zlatno“ Dušanke Milosavljević. Ova galerija zajedno sa Turističkom organizacijom i u saradnji sa školama „Jovan Popović“ i „Dragomir Marković“ potpisuje smotru.

PROČITAJ JOŠ:  Milomir Marić dobitnik nagrade Vitez od čarapanije, kao glavni urednik (ne)kulturnog TV programa Parovi, Milovan Vitezović dobitnik nagrade za životno delo, karikaturista Vlado Vološ nagrađen Klasovim majstorskim perom!

– Ljudi su željni umetnosti i da je pogledaju i da se sa njom bave – kaže Snežana Milovanović.

 

OD LUTKE DO KOLAČA

U VAŠARSKOJ ponudi našle su se i krpene igračke, lutke, princes-krofne, kecelje i čaša limunade koja se prodavala za 30 dinara. Vašaru su se priključile i obližnje picerije i kafići.

 

Novosti.rs

Facebook Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *