U Kruševcu od nove privatizacije zavisi sudbina 4000 porodica

Remont u Hemijskoj industriji „Župa“

Pojedine firme, kao HI „Župa“, stale na noge i povećavaju broj zaposlenih. FAM se nada kupcu.

 Remont u Hemijskoj industriji „Župa“

Remont u Hemijskoj industriji „Župa“

Oko 4.000 radnika 16 ovdašnjih preduzeća u restrukturiranju direktno zavisi od uspeha najavljene prodaje koju je najavila Agencija za privatizaciju. Realni sektor, kako ističu stručnjaci, mora da se sačuva. Ranije iskustvo plaši sve zaposlene, jer je od 32 sklopljena kupoprodajna ugovora, poništeno čak 14! Prema saznanjima „Novosti“, samo sedam preduzeća koja su prodata preko tendera imala su oko 8.500 radnika.

Oko prodaje IMK „14. oktobar“ i „Trajala“, koji zajedno upošljavaju najveći broj radnika, više od 3.000, uključiće se i država. Oba preduzeća ocenjena su kao strateška.

– Poseban akcenat u razgovorima sa predstavnicima Vlade dat je na spasavanje firmi gde je proizvodnja živa – predočava za „Novosti“ Milenko Mihajlović, predsednik Veća Samostalnih sindikata. – Radi se sve na tome da ne dođe do stečaja i da se iz stečaja ne prodaje imovina. Traži se strateški partner. Ukoliko bi se odrekli preduzeća koja se bave proizvodnjom, ionako urušenu privredu u Kruševcu sasvim bismo ugasili.

U HI „Župa“ ističu da su na adresu Agencije za privatizaciju pristigla dva pisma kupaca zainteresovanih za kupovinu fabrike, a da se sa još tri potencijalna kupca pregovara. Ovo preduzeće, koje je takođe preživelo „kaubojsku“ privatizaciju napustilo je lane putem socijalnog programa 314 od 340 radnika.

– Interesovanja za nas ima, jer smo uspeli da obnovimo proizvodnju, pa tako sa sadašnjih 80 radnika pokrećemo proizvodnju plavog kamena. Za 10 dana ćemo imati ukupno 120 zaposlenih – iznosi za „Novosti“ Bojan Cvetković, generalni direktor HI „Župa“. – Kada pokrenemo proizvodnju pesticida i sinteze verujem da će nas biti između 150 i 200. Nedavno smo od prihoda isplatili julsku platu. Prodajemo hlor i flotaciona sredstva i imamo tržište.

Da li sličnog optimizma ima u IMK „14. oktobar“ nismo uspeli da čujemo, budući da na naša pitanja danima niko ne odgovara. Ministar odbrane Bratislav Gašić nedavno je upozorio da se odbijaju poslovi u vrednosti od 70 miliona dinara, a da preduzeće ne interesuje posao sa „Slobodom“ iz Čačka.

Ipak, naši sagovornici smatraju da će se najlakše naći kupac za FAM. Objektivne šanse da preživi drugi talas prodaje ima ova fabrika, gde je većina među 212 stalno zaposlenih radnika zainteresovana za formiranje konzorcijuma i prenos vlasništva. Nije isključeno da se isti scenario primeni i u Pekarskom preduzeću „Branko Perišić“.

– FAM pokriva četvrtinu srpskog tržišta i trećinu proizvoda izvozi u EU i region, a nakon devet godina ponovo snabdeva Vojsku i ugovara poslove sa više javnih preduzeća – istakao je nedavno Vladica Petrović, direktor FAM. Fabrika je tri godine posle raskida ugovora sa „Nibensom“, uspela da se vrati na tržište, raširi proizvodnju a radnici imaju prosečnu platu od čak 64.000 dinara.


NIKO IH NEĆE

NAJMANjE šanse za pronalazak strateškog partnera ili prodaju prema nekim ocenama imaju preduzeća DIP „Savremeni dom“, odakle je pogone koji liče na scenografiju horor – filma napustilo 147 radnika i Fabrika ulja, iz koje je lane otišlo 119 zaposlenih, takođe, uz otpremnine. Konfekcija „Zvezda“ i bez 148 radnika, koliko ih je prihvatilo socijalni program prošle godine, teško uspeva da „sašije“ bilo kakav posao, posebno jer im je od 24. juna isključena struja zbog duga od četiri miliona dinara.

 

BEZ POSLA 17.000 LjUDI

NEKADA veliki industrijski grad, Kruševac danas ima oko 17.000 ljudi bez posla! Prosečna plata u julu iznosila je 35.694 dinara, po čemu je grad na začelju primanja u Srbiji. Socijalnu pomoć prima 3.202 Kruševljana, što je tri puta više u odnosu na 2011. godinu!

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply