U Kruševcu naplaćuju besplatne lekove

Apotekarska ustanova „Kruševac“

Srčani bolesnik Bogić Miljković morao da plati lek protiv zgrušavanja krvi „sinkum 4“, iako ima uredno prepisan recept. Revidiranje pozitivne liste češće od tendera

   Apotekarska ustanova „Kruševac“

Apotekarska ustanova „Kruševac“

KRUŠEVAC – Srčani bolesnik Bogić Miljković (71) morao je da plati lek protiv zgrušavanja krvi „sinkum 4“, iako ima uredno prepisan recept, a u apotekarskoj ustanovi „Kruševac“ objašnjavaju da je ovaj antikoagulans na pozitivnoj listi, ali se na tržištu pojavio posle raspisivanja javnih nabavki!

 

– Meni taj lek znači život, pijem ga već gotovo pet godina i ne odgovara mi zamena koju su mi bili ponudili – ističe Miljković, dodajući da mu kutija potraje oko 25 dana.

Apotekari predočavaju da se odgovor na pitanje zašto pacijenti plaćaju i ono što ne bi trebalo nalazi u sveprisutnoj problematici javnih nabavki. Novi zakon, kažu, od primene nije izuzeo apoteke, pa i stručnjaci iz esnafskih organizacija često reaguju zbog takve prakse…

– „Sinkum 4“ jeste na listi lekova koji se mogu izdati na recept, uz plaćanje učešća od 45 odsto, odnosno 63 dinara, s obzirom na to da mu je puna cena leka 140 dinara – tumači mr Miloš Obradović, direktor apotekarske ustanove „Kruševac“. – Lek se pojavio po završetku javne nabavke, pa se pacijentima pruža mogućnost da ga nabave po punoj ceni, dok se ne raspišu nove javne nabavke. Dakle, „sinkum 4“ je bio deficitaran, odnosno nije ga bilo na tržištu u vreme raspisivanja tendera.

Zato, kada se neki takav medikament pojavi na tržištu, apoteci treba vremena da završi proceduru oko nabavke. Problem je, međutim, to što je poslednja procedura javne nabavke – treća u Kruševcu od primene novog zakona – realizovana 15. januara i ti ugovori važe do februara 2015. godine, od kada će tek pacijenti „sinkum 4“ moći da dobiju na recept. U međuvremenu, imaju mogućnost i da besplatno uzmu isti lek, ali pod drugim imenom – „acenokumarol“.

Inače, pored nepredvidivosti količine potrebnih lekova, registrovano je još sedam nedostataka u nabavci lekova posredstvom javnih nabavki. Tu je, između ostalog, i činjenica da RFZZO – dva puta godišnje – revidira listu lekova, a od objavljivanja do njene primene prođe samo sedam dana, što je nedovoljno za sprovođenje novog postupka nabavke. Istovremeno, državne apoteke su u neravnopravnom položaju u odnosu na privatne, jer vaninstitucionalna praksa nije obavezna da sprovodi postupak javne nabavke.

PROIZVOĐAČI

PACIJENT Bogić Miljković kaže da je „sinkum 4“, koji je proizvodila „Jugoromedija“, teško nabavljao i prethodnih godina… Sada je na pozitivnoj listi „sinkum 4“ proizvođača novosadskog „Union medika“ koji je, prema pisanju štampe, zakupio prostor zrenjaninskog preduzeća u stečaju i donedavno je obnavljao proizvodnju.

PROCEDURA

TOKOM prve, od ukupno tri procedure po novom zakonu o javnim nabavkama, apotekarska ustanova „Kruševac“ je za pregovarački postupak, koji se zove još i „hitan“, od nadležne Uprave pozitivan odgovor dobila tek mesec dana po podnošenju zahteva ua odobrenje. Srećom – zahvaljaujući dotadašnjoj politici nabavki i zalihama – nestašica nije bilo.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply