U Kruševcu kvalitetnije grejanje

http://static.politika.co.rs/uploads/rubrike/146643/i/1/Krusevac-Gradska-toplana-sprema-novu-sezonu-Foto-R-Stankovic-17.8.jpg

Radijatori oko 8.000 korisnika Kruševačke toplane poslednjih dana topliji su nego na početku grejne sezone. Jedan od razloga je i to što prvi put od nastanka, pre tri decenije, ovo javno preduzeće ugalj kupuje direktno iz rudnika.

http://static.politika.co.rs/uploads/rubrike/146643/i/1/Krusevac-Gradska-toplana-sprema-novu-sezonu-Foto-R-Stankovic-17.8.jpg

Trenutno Kruševljani imaju grejanje 24 sata dnevno, a prosečna temperatura u stanovima i preduzećima gde su dobre instalacije je oko 22 stepena.

Najpre je potpisan ugovor sa preduzećem Resavica, a dogovorena je i isporuka 15.000 tona uglja za grejnu sezonu sa Rudarskim basenom Kolubara. Tokom decembra Kruševačka toplana uplatila je ovim rudnicima avansno 50 miliona dinara.

U novembru, zbog previsoke posredničke cene energenata, Kruševačka toplana je umesto 150 tona uglja, koliko je potrebno dnevno za normalan rad, na zalihama imala svega dvadeset tona, pa je i grejanje u gradu bilo loše.

Posrednici u nabavci uglja naplaćivali su ugalj i preko 50 odsto više od tržišne cene, čime je, u protekloj deceniji, oštećena Toplana za oko sedam miliona evra, što je skoro deset puta veća vrednost od procenjene imovine preduzeća.

Na lageru ima oko 2.000 tona uglja, što je dovoljno do Nove godine, ali činjenica je da energenti stižu svakodnevno na depo preduzeća.

Direktnom nabavkom uglja od proizvođača, tokom ove grejne sezone, Toplana će, kako kažu, uštedeti oko milion evra.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply