U Kruševcu gladuju nezaposleni ali i radnici

Redovni protesti radnika IMK 14. oktobar

Privreda u gradu pod Bagdalom, po svemu sudeći, dotakla dno i pomoć traži od države. Samostalni sindikat, razočaran u vlast, 6. juna odlučuje o štrajku

 Redovni protesti radnika IMK 14. oktobar

Redovni protesti radnika IMK 14. oktobar

 

KRUŠEVAC – Više od 3.000 zaposlenih u proizvodnji radi uz stalno kašnjenje plata, a zbog očajne situacije u privredi, Samostalni sindikat zatražio je hitnu sednicu Socijalno-ekonomskog saveta grada, kojoj je trebalo da prisustvuju i predstavnici Ministarstva finansija. Svet je u petak zasedao, ali se pozvani nisu pojavili, pa će sindikalci 6. juna odlučivati i o mogućem štrajku.

Predstavnici radnika su ranije, na sastanku Veća samostalnih sindikata, upozorili da je grad u realnom sektoru praktično – mrtav, te da proizvodnje nema ili je simbolična, pa država treba da se pita želi li, uopšte, da pomogne posrnulu kruševačku privredu. Jer, nema boljitka bez investicija, novih radnih mesta, ali i spasavanja postojećih fabrika.

– Radnici štrajkovima pokušavaju da dođu do plata, a kada se potpiše sporazum, poslodavac to učini da bi smirio strasti i ne pada mu na pamet da poštuje dogovoreno – ukazuje Milenko Mihajlović, predsednik Samostalnog sindikata.

I zaista, zaposleni u korporaciji „Trajal“, koja upošljava 1.880 radnika, gotovo svakog meseca protestuju dok im se ne isplate zarade…

– Sve institucije smatraju da su rešile problem ako prodaju fabriku, a zaboravljaju da su tu radnici – podseća Milosav Vukoičić, lider sindikata u „Trajalu“.

SLIKA OKO 16.000 Kruševljana nema posao, pa domaćinstva za struju, grejanje, vodu i komunalije duguju više od milijardu dinara. Samo u poslednjoj deceniji bez radnog mesta ostalo je gotovo 10.000 ljudi, polovina privatizacija je raskinuta, a u restrukturiranju je sedam preduzeća.

U hemijskoj industriji „Župa“, gde je (pre)ostalo 335 zaposlenih, čekaju na isplatu 25 zarada! Nezadovoljstvo radnika kulminiralo je minule sedmice, kada se čuvar Zoran Đidić odlučio na štrajk glađu.

Dužan je i IMK „14. oktobar“, od kojeg radnici potražuju deset i po zarada. Poslednju isplatu 1.550 zaposlenih dobilo je 10. maja i to je, kako navode u ovoj fabrici, 80 odsto prvog dela junske plate za 2012. godinu!

– Nezadovoljstvo radnika je veliko i eskaliraće – upozorava Ljubiša Velimirović, predsednik Samostalnog sindikata u IMK.

– Trenutno, radnici iz realnog sektora nemaju overene zdravstvene knjižice, zagarantovane plate i posao.

Dejan Bogdanović radnik „Savremenog doma“, koji je delom dat turskoj kompaniji „Erste“ u zakup, kaže da im se još duguje oko 22 plata, kao i da su prošlog meseca primili po 5.000 dinara. Ugostiteljsko-turistička organizacija „Župa“ prekinula je štrajk posle četiri meseca i, u međuvremenu, čeka da poslodavac isplati zaostala primanja i overi zdravstvene knjižice…

 

GAŠIĆ TRAŽI OPREZ

GRADONAČELNIK Bratislav Gašić ističe da će lokalna samouprava stati iza svakog zahteva radnika, ali da su ingerencije lokalne samouprave – ograničene. Gašić je, najavljujući da će iskoristiti svoj politički uticaj kako bi se došlo do rešenja, ukazao na to da pregovori o budućnosti fabrike moraju da se vode oprezno. Po njegovim informacijama, UTR „Župa“ je pred stečajem i u Ministarstvu finansija mu je rečeno da će – ako se raskine kupoprodajni ugovor sa bugarskim „Brikelom“ – ista sudbina zadesiti i „Trajal“.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply