U destileriji iz Kukljina rakija se proizvodi po najstarijim receptima!

Marko Ristić

Marko pravi majstor za rakiju – Originalna destilerija u Kukljinu nadomak Kruševca radi po starim receptima

 Marko Ristić

 

Mladi poljoprivredni inženjer Marko Ristić, inače odrastao u porodici pravnika, uz pomoć dugogodišnjih prijatelja ušao je u proizvodnju rakije u selu Kukljin, na oko 11 kilometara od Kruševca. On je napustio „Rubin“ posle osam godina rada i posvetio se privatnom poslu.

 

U Markovoj destileriji sve odiše starinskim duhom. „Markova rakija“ odleži u hrastovim buradima, pravi se od ceđenog soka najboljih sirovina, a priprema se u aparatu za dvostruku destilaciju od bakra.

– Ideja o pravoj „zanatskoj“ destileriji rođena je još 2012, ali smo sa poslom zvanično krenuli prošlog leta – priča za „Novosti“ Marko Ristić (38).

– Iskoristio sam deo dedinog imanja, gde je ranije bila farma bikova i razvijena poljoprivredna proizvodnja. Uložio sam u prepravku prostora, kupio opremu, koja ima maksimalni kapacitet od 7.000 do 10.000 litara rakije godišnje, a ja sam napustio „Rubin“ posle osam godina rada i posvetio se privatnom poslu.

Ristić je sa prijateljima koji su zaduženi za distribuciju i plasman, zakupio voćnjak kod Svilajnca, gde se na sedam hektara uzgaja prvoklasna jabuka i kruška. Oko 35 tona voća prebačeno je za Kukljin. Šljivu nabavljaju u istočnoj Bosni i Srbiji iz autentičnih šljivika, a dunja pristiže iz Aleksandrovca i iz Blaca.

„Markova rakija“ pojavila se prošlog decembra na popularnom „Rakijafestu“ i na Sajmu u organizaciji Udruženja „Srpska rakija“, gde je degustaciona komisija dodelila dve velike zlatne medalje (dunja i jabuka) i dve zlatne za voćnu rakiju od šljive i kruške.

VELIKI TRUD

MARKO svakog dana putuje iz Kruševca za Kukljin da bi radio.

– Rakije traže proces i posvećenost – priznaje majstor, koji je ovog vikenda više od 10 sati proveo samo u održavanju vatre u destilatoru ložeći drva.

Vest objavljena na web sajtu Novosti.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply