Turska firma „Erste“ izvlači mašine iz kruga „Savremenog doma“

Erste Krusevac firma

NAJAVILI VELIKE INVESTICIJE, A DUGUJU ZA ZAKUP – Radnici DIP „Savremeni dom“ blokirali su u utorak prepodne ulaz u fabrički krug kako bi sprečili turski kompaniju „Erste“ da iznese mašine i preseli se u prostor Slobodne carinske zone. Turska firma, najavljena kao veliki investitor, nije platila zakup prostora poslednja četiri meseca, a deo mašina uzetih u zakup je posečen brenerom.

Erste Krusevac firma

– Bili smo prinuđeni na ovakav potez, jer nam „Erste“ nije platio zakup za četiri meseca, a to su jedine pare na koje radnici „Savremenog doma“ mogu da računaju. Svi ostali zakupci redovno plaćaju. Čuli smo da hoće da premeste mašine u Carinsku zonu. Uništili su nam opremu u Elementari i Strugari, a već mesec dana tamo niko ne radi. Nadali smo se da je reč o ozbiljnom investitoru koji će nam doneti posao, a on je ostao dužan i našim radnicima koje je uzeo i ljudima koje je angažovao sa biroa. – priča Dejan Veljković, radnik „Savremenog doma“, dodajući da se radnicima duguje od 23 do 35 plata.

Dug „Erste kompani“ za zakup oko 2.000 kvadrata u halama „Savremenog doma“ iznosi 1,2 miliona dinara. Pre dva dana sa ličnog računa uplaćeno je 127.000 dinara.

– Koriste našu vodu, struju, internet, a ništa od toga ne plaćaju. Prema informacijama koje smo dobili „Erste“ je ostao dužan i crkvenoj zajednici, preduzeću „Vitlo“, „Srbijašumama“ za trupce, restoranu „Potkovica“ za ishranu radnika. Kada se sve sabere, oštetili su privredu grada Kruševca za 10 miliona dinara. Naše mašine u strugari su sekli brenerima i tako nam naneli štetu od osam miliona dinara. Nećemo im dozvoliti da pobegnu. Moraće sve da plate i da hale Elementare i Strugare vrate u prvobitno stanje. – kaže Nikola Vulović, direktor „Savremenog doma“.

U pogonima koje je koristila firma „Erste“ već dugo nema radnika, u šta smo se i sami uverili obilazeći fabrički krug. Muamer Ozđan, vlasnik „Erstea“, takođe nije došao na posao. Početkom godine on je najavio da će u 2014. godini imati proizvodnju od osam do deset miliona evra.

– Broj radnika sa sadašnjih 60 biće povećan na 120, a iz Turske dovozimo nove mašine za proizvodnju PVC stolarije i za drvnu industriju vrednu 1,15 miliona evra. – tvrdio je tada Ozđan.

Od najavljene opreme stigle su samo mašine stare 40 godina koje je sudski procenitelj šumarske struke procenio na 15.000 evra!

– Turci su nam predstavljeni kao ozbiljni kupci. Zbog njih smo praktično oterali stare partnere, firmu „Patria“, sa kojom smo godinama radili impregnaciju. Slali smo dopise Agenciji za privatizaciju i drugim nadležnim institucijama, ali niko ne reaguje. Imamo kontakt sa firmama iz Slovenije i Italije koje su zainteresovane za saradnju, ali pre toga moramo ovaj problem da rešimo. – dodaje Nikola Vulović.

Radnici „Savremenog doma“ su najavili da će blokirati izlaz iz fabrike sve dok bude postojala mogućnost da „Erste“ odveze mašine iz fabričkog kruga.

 

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply