Tužne priče iz VP Dom-a: Sada ima 19 godina, ubio iz pištolja najboljeg druga, više ni petardu nebi uzeo u ruke!

Vaspitno popravni dom Kruševac

Imam 19 godina, ubio sam najboljeg druga i sad ležim u Kruševcu: Igrali smo se s pištoljem, danas ne bih bacio ni petardu (FOTO) – VP u Kruševcu im je promenio živote, naučili su zanate i raduju se boljem sutra

Vaspitno popravni dom Kruševac

Tmuran 4. maj 2017. godine, svuda kiša i sivilo, tek pomalo zeleno drveće razbije monotoniju. Takav je bio i put do Kruševca, isprepleten zebnjom kako će izgledati susret sa maloletnicima koji su počinili neko krivično delo.

Ubrzo smo se obreli ispred Vaspitno popravnog doma, u kojem svoje tršave glavice skrivaju mladići Z.N. (19) i S.S. (19) – tu izdržavaju kaznu, jedan zbog ubistva iz nehata, a drugi zbog krađe.

Ušli smo u “Sivi dom” 32 godine posle serije: Iznenadiće vas njegov izgled danas, gde decu uče da budu bolji ljudi (FOTO)

Bili smo u CZ-u u vreme ručka: Prošli smo pored ćelija koje zovu “ženski Hajat” i čuli glasove kako dozivaju (FOTO)

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

Obojica gledaju u pod. Osećaj krivice i kajanja zauzeo je celu prostoriju. Prve reči izgovara štićenik Z. N., koji je ubio svog najboljeg druga.

PROČITAJ JOŠ:  Jednoglasnom odlukom, profesorka dr Radmila Maksimović dobitnica je Svetosavske nagrade Kulturnog centra Kruševac za 2021. godinu, žena koja je majka, doktorka, sportista, kulturni radnik, borac za očuvanje životne sredine nauka, zapaženu ulogu ima u mnogim poljima - prosvetni rad, sport, književno stvaralaštvo, promocija ekologije, širenje i negovanje svetosavlja uz poštovanje korena, porodice kao institucije, tradicije i nacionalnog identiteta

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

– Ovde sam godinu i osam meseci. Ubio sam svog najboljeg druga. Bilo je slučajno – počinje Z. N. svoju priču.

Teškim glasom, punim kajanja, nastavlja:

Drug je kupio pištolj. Cilj je bio da se iz njega puca za Novu godinu, Božić… Te noći smo malo popili, igrali se pištoljem, Nismo znali da je metak bio u cevi i desilo se to što se desilo – kaže Z.N. dok tužno gleda u pod.

Trudim se da se izborim sa tim. Da ne mislim više o tome. Nisam iz kriminogene sredine, ovo je bila slučajnost – kaže on, pogleda prikovanog za pod.

Iz VP Doma će izaći u junu ili julu.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

– Ovde sam promenio svest o svemu. Imam fakultet za ceo život. Više ne bih bacio ni petardu – ističe Z.N.

U domu je ispekao zanat. Jedan je od najbolji pekara.

Uživam u pekari, ovde radim. Najviše volim da pravim kiflice sa sirom i time planiram da se bavim kada izađem – ističe Z.N. kojem je, kako kaže, porodica sve vreme najveća podrška u ovom teškom životnom periodu.

PROČITAJ JOŠ:  Čarapansko srce ponovo obradovalo najmlađe sugrađane

Pored njega sedi S.S. (19). U VP Domu je godinu i tri meseca, a ostalo mu je, kako kaže, još oko godinu dana. U vaspitnom domu je zbog pljački.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

– Počeo sam kada sam imao 14 godina. U sve to me je povelo društvo. Krenuli smo tim putem i nismo mogli da stanemo. Sve je krenulo od krađe kesice čipsa – priča S.S.

Uglavnom su obijali prodavnice.

– Smešno je to od čega smo počeli, a kako smo završili. Bilo je nas šestorica u grupi. Oni su svi na slobodi, a ja sam ovde – kaže štićenik.

Tvrdi da se u vaspitno – popravnom domu skroz promenio.

Krivo mi je. Mogao sam da radim nešto drugo. Ali, dobro, ovde sam dosta naučio, od svega po malo za bolji život. Naučio sam molerski zanat.

– Volim to da radim. Imam neke prijatelje napolju koji se time bave i planiram da budem moler. Od moleraja može da se živi. Ne pada mi na pamet da se vratim onome što sam radio pre – ističe.

PROČITAJ JOŠ:  Korona virus se ne predaje, još 84 zaraženih u Rasinskom okrugu za 24 sata, vakciniano 7559 osobe

Otkriva nam da ima za šta da se bori.

– Imam porodicu koja je sve vreme uz mene i devojku koja me podržava i koja me čak da izađem – kaže on za kraj.

(Milica Čule/m.cule@telegraf.rs)

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply