Štrajk u IMK 14. Oktobar

Oko 200 radnika kruševačkog IMK „14. oktobar“ okupilo se juče ispred zgrade Gradske uprave sa zahtevom da se rukovodstvu i predstavnicima reprezentativnih sindikata fabrike omogući hitan sastanak u Ministarstvu privrede.

 

Pismo sa zahtevom upućeno je resornom ministarstvu, a prosleđeno je i Gradskoj upravi, uz najavu da će, ukoliko zahtev ne bude ispunjen, protest biti radikalizovan.

 

Radnicima se duguje 12 plata, nemaju overene zdravstvene knjižice, a prevoz i druge naknade kasne više od tri godine, rekao je predsednik fabričkog sindikata Nezavisnost Dejan Mutavdžić.

On je podsetio da su radnici od prethodnih martovskih protesta, kada su zbog lošeg materijalnog i socijalnog statusa tražili smenu rukovodstva i izmirenje radničkih potraživanja, dobili samo novo rukovodstvo.

Mutavdžić je rekao da su tada dogovorene i subvencije za pokretanje proizvodnje u iznosu od 30 miliona dinara mesečno, a da su do sada dobili samo 49 miliona.

Pre zaposlenih u 14. oktobru, protest ispred skupštine organizovali su i radnici Fabrike ulja, koja se u procesu restrukturiranja nalazi godinu i po dana.

PROČITAJ JOŠ:  Ustavni sud Srbije presudio da Toplana Kruševac nije ovlašćena da odlučuje da li korisnici grejanja mogu ili ne mogu da raskinu ugovor sa ovim preduzećem

Radnici Fabrike ulja protestuju od ponedeljka sa zahtevom da im se omogući hitan sastanak sa ministrom privrede Sašom Radulovićem.

Zaposlenima u toj fabrici duguju se 23 plate, nemaju overene zdravstvene knjižice i nemaju povezan staž za dve godine i deset meseci.

Fabrika ulja ima 134 radnika, od čega je 80 odsto na plaćenom odsustvu. Nakon raskida privatizacije, u decembru 2011. godine, fabrika se nalazi u procesu restrukturiranja.

Industrija mašina i komponenata „14. oktobar“ ima oko 1.500 radnika, a njih oko 500 članovi su sindikata Nezavisnost, koji je i organizator današnjeg protesta.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply