Štrajk na dušecima ispred Skupštine Kruševca radnika 14. oktobra

Kruševac, 14. oktobar, radnici, protest,

 

Svakodnevni protest zaposlenih u „14. oktobru“ počeo je 6. marta, a njihovi zahtevi su izbor novog Nadzornog odbora, smena generalnog direktora, upošljavanje preduzeća i redovne plate

 

Kruševac, 14. oktobar, radnici, protest,

 

Radnici Industrije mašina i komponenti „14. oktobar“ iz Kruševca danas su sat vremena blokirali glavnu gradsku ulicu, a deo njih je sedeo i ležao na gumenim dušecima ispred Skupštine Grada.

Svakodnevni protest zaposlenih u „14. oktobru“ počeo je 6. marta, a njihovi zahtevi su izbor novog Nadzornog odbora, smena generalnog direktora, upošljavanje preduzeća i redovne plate.

Predstavnici Samostalnog i sindikata Nezavisnost su nakon razgovora sa gradonačelnikom Kruševca Bratislavom Gašićem okupljnim radnicima preneli da je za sutra po hitnom postupku zakazana Skupština preduzeća i da bi nakon toga trebalo da usledi formiranje novog Nadzornog odbora i odluka o smeni poslovodstva.

Vlada Srbije je prošle nedelje donela zaključak o novim članovima Nadzornog odbora „14.oktobra“, ali su radnici nastavili protestne šetnje i blokade kruševačkih ulica ukazujući da im to nije bio jedini zahtev.

„Preduzeće ni do danas nije dobilo zvaničnu informaciju nadležnih o promeni članova Nadzornog odbora. Čekamo konstituisanje novog Nadzornog odbora koji bi smenio aktuelnog generalnog direktora, a potom upošljavanje preduzeća i dogovor o dinamici isplate jedanaest zaostalih plata“ rekao je predsednik fabričkog Samostalnog sindikata Ljubiša Velimirović.

On je podsetio da zaposleni o problemima u preduzeću signaliziraju već više od godinu dana, te da je tek sada Vlada odlučila da smeni Nadzorni odbor „14. oktobra“.

„Ovakvom dinamikom rešavanja situacije u preduzeću sigurno ćemo doći u situaciju da se preduzeće ugasi. Zato i reagujemo protestima na gradskim ulicama, kako bi opstali radnici i preduzeće koje je veoma bitno za Kruševac“, kazao je Velimirović.

To preduzeće, koje je u većinskom državnom vlasništvu, zapošljava 1.550 radnika i po tome je drugo po veličini u Kruševcu.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply