Štićenici VP Doma Kruševac izveli predstavu za decu Kneževa večera

Knez Lazar iz „Sivog doma“ – „Glumci“ kruševačke vaspitno-popravne ustanove na sceni. Probe su trajale gotovo dva meseca

STOPAMA Ljubinke Bobić, Taška Načića, Đuze Stojiljkovića, Bate Paskaljevića i mnogih drugih glumaca poreklom iz Kruševca krenuli su preksinoć neobični umetnici. Štićenici Vaspitno-popravnog doma prvi put su u istoriji ove ustanove stali na daske profesionalnog pozorišta, jednog od najboljih u Srbiji, i zaigrali pred publikom.

Predstava „Kneževa večera“ po tekstu Nenada Anđelkovića i u režiji Radmile Živković našla se na repertoaru Kruševačkog pozorišta i u to u okviru Božićnog festivala predstava za decu. Glumci-štićenici, koji su u životu krenuli stranputicom, svedoče za „Novosti“ da su pred nastup imali ozbiljnu tremu.

– Nije svejedno kada nastupate pred pravom publikom i u pravom pozorištu – priča za „Novosti“ M. Š. (21), koji u komadu igra naslovnu ulogu, kneza Lazara. – Kao osnovac sam igrao u školskim predstavama, ali ovakvo iskustvo nikada nisam imao. Svakog dana smo vežbali najmanje sat vremena. Svi smo se trudili.

Kraljevčanin D. D. (19) je dobar deo vaspitne mere „odslužio“ u zatvorenom odeljenju nekadašnjeg „Sivog doma“. Posle dve i po godine priključio se Dramskoj sekciji i „postao“ Miloš Obilić.

– Verujte da planiram da probam da se bavim glumom kada se nađem na slobodi – kaže nam D. D. – Nisam imao nikakvog iskustva sa glumom, ali zaista mi se dopada.

Režiser Radmila Živković, stručnjak Vaspitno-popravnog doma, napominje da su probe trajale blizu dva meseca.

– Scenario je nastao na osnovu „isečaka“ iz narodnih, epskih pesama – priča za „Novosti“ Radmila. – Dramska sekcija ima 10 polaznika i svi su bili uključeni u komad. Pomagale su i kolege na sve načine. Velika je čast što smo pozvani da učestvujemo na festivalu, rame uz rame sa ansamblima profesionalnih pozorišta.

Kraće dramske prikaze štićenici su prethodnih godina izvodili isključivo pred gostima vaspitne institucije.

– Redovnim prikazivanjem predstava obeležavamo praznike i važne datume, a naša je i obaveza da kroz vaspitni rad uključimo kulturno-sportske aktivnosti – objašnjava za „Novosti“ upravnik Ivan Mijailović. – Kompletna ideja i realizacija na predstavi odigravali su se u ustanovi, pa su tako kostimi šiveni u našoj krojačkoj radionici. Probe su se odvijale u sali doma, a kada se krenulo sa generalnim probama, „preselili“ smo se u pozorište.

PRIHOD OD ULAZNICA KAO POMOĆ

IZVOĐENjE predstave Vaspitno-popravnog doma, koje je pozdravljeno velikim aplauzom, imalo je humanitarni karakter. Karte su se prodavale po ceni od 200 dinara, kako bi se prikupila nedostajuća sredstva za opremanje specijalne „senzorne“ sobe u Centru za osobe sa invaliditetom u Kruševcu. Sa korisnicima ovog centra štićenici VP doma već dve godine se „druže“ donoseći im paketiće za novogodišnje i božićne praznike, a zaposleni u domu su umeli da u ove svrhe izdvajaju i od plate.

Izvor: Novosti.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply