Svi meštani Jablanice došli u sud da brane svoje selo od uništavanja

Meštani Jablanice nosili transparente sa podrškom svojim komšijama

Odloženo suđenje između meštana Jablanice i „Kontraktora“. Iz firme navode da imaju dozvole ali da hoće dogovor.

 Meštani Jablanice nosili transparente sa podrškom svojim komšijama

 

Osmoro meštana Jablanice koje je kompanija „Kontraktor“ tužila zbog navodnog ometanja u korišćenju državine, prihvatilo je predlog tužioca o odlaganju procesa za april, kako bi se mirno rešio ceo spor. Desetine Jablaničana koje su u utorak autobusom došle iz sela kako bi ispred Osnovnog suda podržale komšije, poručuju da neće dozvoliti otvaranje rudnika zeolita.

 

Meštani se već 10 godina protive rudarenju u svom ataru i kažu da su tuženi samo da bi se slomio njihov otpor, kao i da će nakon sledećeg suđenja zbog navodnog zaustavljanja mehanizacije „Kontraktora“ na putu do budućeg kopa, odlučiti o daljim koracima.

– Nismo se još zvanično obratili republičkom javnom tužiocu radi utvrđivanja zaštite zakonitosti oko otvaranja rudnika – iznosi Dejan Minić, predsednik Štaba za odbranu sela.

Ispred Osnovnog suda meštani su mahali transparentima na kojima su bila ispisana prezimena tuženih i poruke protivljenja svakoj eksploataciji rude. Sud je dozvolio da u sudnicu uđe 20 meštana, dok je ostatak napolju čekao ishod procesa.

U „Kontraktoru“ navode da pored svih potrebnih dozvola nadležnih ministarstava i inspekcija imaju i dobru volju da se sa meštanima dogovore.

– Predvideli smo bezbednu tehnologiju, bez miniranja – ističe Mirko Maksimović, direktor „Kontraktora“, dodajući da bi od pokretanja nove industrije koristi imale sve strane, a pre svega meštani Jablanice. – Manja površina za eksploataciju mineralne sirovine od ove koju smo dobili u Jablanici sigurno ne postoji. Studija o uticaju na životnu sredinu nije potrebna za ležišta koja su do 10 hektara, a naše je manje od hektara.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply