Svakim danom sve veći broj gradova koji odustaju od trošenja novca na muzičare za doček nove godine i doniranjem novca za obolelu decu, da li je i Kruševac medju tim gradovima?!

„DAJTE PARE BOLESNOJ DECI, A NE PEVALJKAMA“ Građani širom Srbije odriču se slavlja u ime humanog cilja – Srbija se ujedinila u jedinstvenoj akciji kojom traži od lokalnih vlasti širom zemlje da odustanu od pompeznih dočeka Nove godine i novac koje bi dale tzv. estradnim zvezdama usmere na lečenje bolesne dece.

Stopama Požežana, koji su se prvi odrekli dočeka Nove godine na trgu zarad 300.000 dinara, koje su ustupili za popravku skenera u užičkoj bolnici, krenuli su građani u još desetak gradova, među kojima su Subotičani, Čačani… S ciljem da pomognu najmlađima sa teškim oboljenjima, da budu Deda Mraz i nekome podare život i omoguće kvalitetno lečenje i oporavak, proširili su čitavom Srbijom epidemiju peticija “Budimo humani – Nova godina za novi život“.

„To su naši sugrađani koji su oboleli od različitih teških bolesti i prinuđeni da, zbog nedostatka novca, čekaju da bi dobili odgovarajuću medicinsku terapiju ili da budu operisani neretko u inostranstvu“, piše u peticiji koju je dosad potpisalo više hiljada građana.

Subotičani masovno potpisuju peticiju da se nastup pevačice Goce Tržan na gradskom trgu otkaže, a da se novac uplati na račune za lečenje obolele dece. Među tom decom je i devojčica Iva (7), koja boluje od leukemije i neophodno joj je 90.000 evra za transplantaciju koštane srži u Italiji. Njen otac Dragan Zvekić dirnut je podrškom građana.

Iva Zvekić Foto: Privatna arhiva Iva Zvekić

– Doček Nove godine može biti organizovan i skromnije, a ostatak novca može da se nameni onima koji boluju od teških bolesti. To bi bilo najbolje da ne bi i drugi prolazili kroz ono kroz šta mi prolazimo, a to je velika neizvesnost i sve ostalo što prati borbu za život – kaže Ivin otac.

Njegovi sugrađani Jelena i Stevan Čović, roditelji usvojenog dečaka, velikog borca sa Batenovom bolešću, takođe su podržali peticiju, dok Silvija Skenderović, majka Martina Poše (14) koji je rođen sa hidrocefalusom i vodi bitku za život od rođenja, kaže da bi je najviše obradovalo da Subotica i drugi gradovi prihvate inicijativu.

Martin Poša Foto: Privatna arhiva Martin Poša

– Naša deca i mi imamo samo jednu želju – da ozdrave – poručuje Silvija Skenderović.

Grupa građana iz Čačka pokrenula je juče peticiju kojom se od gradskih vlasti traži da otkažu koncert Lepe Brene, koji košta 2,5 miliona dinara, i da novac izdvojen za taj nastup preusmere za siromašnu i bolesnu decu.

“Darujmo novac bolesnoj i siromašnoj deci! Pokažimo na ovaj način da brinemo za njih, da ih nismo zaboravili! Ili možda jesmo?!“, navodi se u obrazloženju Čačana.

Njihovim stopama krenuli su i žitelji drugih gradova širom Srbije. Podrška peticijama stiže sa svih strana, praćena emotivnim porukama, poput ove: Nekom su lek i novac preko potrebni, mnogo više nego nama skupo plaćena pevačica“.

U sličnom tonu su i ostali komentari, a posebno su se za peticiju založili žitelji manjih mesta po Srbiji, koji smatraju da im ne trebaju skupocene proslave.

 

PORTAL NOIZZ.RS AKTIVNO U KAMPANJI

Portal noizz.rs aktivno se uključio u kampanju koja je pokrenuta potpisivanjem humanitarnih peticija. Glavni urednik portala Boris Trivan kaže da bi bilo potpuno u redu da lokalne samouprave i država bar deo novca preusmere za lečenje bolesne dece.

– Ne znamo ko je pokrenuo akciju, ali nakon što smo objavili tekst o tome peticija je počela da se širi – kaže Trivan.

Izvor: Blic.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply